#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Užívání hormonální antikoncepce v menopauze

30. 11. 2016

Menopauza je důležitým obdobím v životě ženy. Dostavuje se zpravidla mezi 40. a 55. rokem věku, kdy menstruace začíná být nepravidelná až zcela vymizí. Je to dáno klesající hladinou estrogenu v organismu. Následující článek shrnuje benefity a význam antikoncepce pro ženu v tomto období.

Význam antikoncepce v menopauze

Toto období je z hlediska antikoncepce velmi důležité, neboť zdravotní rizika spojená s těhotenstvím a porodem se zvyšují v důsledku již možných přítomných onemocnění ženy, vyšší pravděpodobnosti vývojových vad plodu, mitochondriálních abnormalit a negativních genetických vlivů.

Na druhé straně trendem poslední doby je odkládat těhotenství do vyššího věku, kdy je pro tento účel zapotřebí efektivní antikoncepce a přitom je důležité zachovat co nejlépe fertilitu ženy. Respektive je v takovém případě důležitá možnost antikoncepci kdykoli přerušit. Tuto podmínku splňuje např. perorální antikoncepce, která je vhodnější oproti depotním preparátům.

Preference nízkodávkové HA

Mezi nejoblíbenějšími metody u této věkové kategorie žen patří nízkodávková perorální hormonální antikoncepce a mechanické bariéry, častou volbou jsou také chirurgické sterilizační zákroky. Hormonální antikoncepce (HA) obecně pomáhá vyrovnat se s příznaky menopauzy včetně snížení osteoporotických změn kostí a upravit periody krvácení.

S věkem bohužel přibývá vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění. Hormonální antikoncepce sama o sobě zvyšuje pravděpodobnost výskytu tromboembolických příhod. Pacientky v každém věku by proto měly být adekvátně kontrolovány svým lékařem. Vyšší věk ovšem rozhodně neznamená nemožnost užívání antikoncepce, jen by měla být ženě „ušita na míru“. Preferují se nízkodávkové preparáty s možností okamžitého vysazení léčby v případě výskytu komplikací.

(bak)

Zdroj: Di Bella Z. I., Bianchi A. M., Araujo F. F. et al. Contraception and family planning at the extreme of reproductive life − climacteric. Rev Assoc Med Brass 2016; 62 (5): 454−457, doi: 10.1590/1806-9282.62.05.454.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Volba antikoncepce u specifických skupin žen
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Gynekologická sexuologie
Autoři: MUDr. Zlatko Pastor, Ph.D.

Hormonální antikoncepce pro každý věk
Autoři: MUDr. Petr Kovář

Přínosy versus rizika kombinované hormonální antikoncepce
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Riziko venózního tromboembolizmu u žen s hormonální antikoncepcí z pohledu hematologa
Autoři: doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#