#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Perorální antikoncepce v léčbě dysmenorhey

11. 9. 2015

Dysmenorhea je pojem, který označuje zvýšenou bolestivost během menstruace. Během života se s ní setká asi 30–50 % žen. Patogeneze dysmenorhey se opírá především o excesivní tvorbu prostaglandinů, které následně způsobují nadměrné děložní kontrakce. Kromě toho bývá její intenzita silnější v ovulačních cyklech ve srovnání s cykly anovulačními.

Dysmenorhea je pojem, který označuje zvýšenou bolestivost během menstruace. Během života se s ní setká asi 30–50 % žen. Patogeneze dysmenorhey se opírá především o excesivní tvorbu prostaglandinů, které následně způsobují nadměrné děložní kontrakce. Kromě toho bývá její intenzita silnější v ovulačních cyklech ve srovnání s cykly anovulačními. V léčbě se tak uplatňují především nesteroidní antiflogistika (NSAIDs) a hormonální antikoncepce. Právě efekt perorálně podávané kombinované antikoncepce (KPA) s ethinylestradiolem a desogestrelem na terapii dysmenorhey popsala observační studie z roku 2003, uveřejněná v časopise Contraception.

Práce popisovala použití KPA s nízkými dávkami účinných látek. Jedna pilulka sledovaného přípravku obsahovala 20 μg ethinylestradiolu a 150 μg desogestrelu. Studie zahrnula celkem 346 pacientek v průměrném věku 22,6 roku, které trápila dysmenorhea alespoň po dobu tří měsíců před zahájením studie. Bolest byla kvantifikována pomocí adaptovaného VMSS-A (Verbal Multidimensional Scoring System) a VAS (Visual Analougue Scale), hodnoceny byly rovněž doprovodné symptomy.

Sledované období zahrnovalo tři cykly a ukázalo se, že hodnota VMSS-A během nich klesla z 5,4 na 1,4 (p < 0,001), hodnota VAS potom rovněž statisticky signifikantně z 6,8 na 1,8. Ženy během studie zaznamenaly také zkrácení intervalu bolesti během menstruačního krvácení. Před zahájením studie trápila více než dvoudenní dysmenorhea 81 % z nich, po třech cyklech užívání kombinace ethinylestradiolu a desogestrelu pouze 14 % pacientek. Podíl nemocných, které udávaly symptomy jako lumbago nebo astenii, se snížil ze 79 % na 21 % a množství žen, které vyžadovaly analgetika, se snížil ze 100 % na 41 %. Významnou úlevu od dysmenorhey díky užívání KPA dokládá také fakt, že před zahájením sledovaného období omezovaly symptomy bolestivé menstruace běžné denní aktivity skoro tří čtvrtin pacientek, po jeho skončení byla takto postižena jen desetina.

KPA s ethinylestradiolem a desogestrelem se ukázala jako účinná z hlediska kontroly dysmenorhey, a představuje tak vhodnou alternativu k NSAIDs, která jsou při častějším užívání zatížena nezanedbatelnými nežádoucími účinky.

(ond)

Zdroj: Callejo J., Díaz J., Ruiz A., García R. M. Effect of a low-dose oral contraceptive containing 20 microg ethinylestradiol and 150 microg desogestrel on dysmenorrhea. Contraception. 2003 Sep; 68 (3): 183–8.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Volba antikoncepce u specifických skupin žen
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Gynekologická sexuologie
Autoři: MUDr. Zlatko Pastor, Ph.D.

Hormonální antikoncepce pro každý věk
Autoři: MUDr. Petr Kovář

Přínosy versus rizika kombinované hormonální antikoncepce
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Riziko venózního tromboembolizmu u žen s hormonální antikoncepcí z pohledu hematologa
Autoři: doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#