#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Perorální antikoncepce v léčbě akné

1. 8. 2016

Hormonální antikoncepce je u žen často používána pro léčbu akné, která může být problémem všech věkových kategorií. Pozitivní účinky HA jsou dány působením estrogenů.

Akné obvykle začíná ve věku 8−10 let s vrcholem kolem 17 let. I když je často považována za průvodní příznak puberty, je poměrně častá i v dospělosti a vyskytuje se u 5−12 % žen. Překvapivě může u některých být problémem až do období menopauzy.

Patogeneze akné

V patogenezi akné hrají roli následující základní procesy. Folikulární hyperkeratóza přispívá k vytvoření primární léze − komedonu. Hyperkeratóza způsobuje ucpávání folikulů, následuje retence obsahu folikulu včetně kožního mazu a bakterií. Zvýšená produkce mazu způsobuje dilataci folikulární jednotky a podporuje tvorbu zátky.

Ruptura komedonu spouští zánětlivou kaskádu v okolní tkáni, což vede k infiltraci imunitními buňkami a tvorbě zánětlivých papul, pustul a nodulů. Propionibacterium acnes, bakterie přítomné na povrchu pokožky a ve folikulárních jednotkách, v tomto prostředí přežívají a podílejí se na zánětlivé kaskádě prostřednictvím aktivace toll-like receptoru 2 (TLR-2) a ostatních mediátorů.

Působení estrogenů

Perorální kontraceptiva obsahují estrogenovou a gestagenovou komponentu. Je známo, že estrogeny snižují tvorbu kožního mazu. Předpokládá se, že tento účinek je důsledkem jejich působení jak na úrovni mazové žlázy, tak na systémové úrovni. Regulují expresi genů zapojených v produkci mazu a růstu žláz. Inhibují produkci luteinizačního hormonu (LH) a folikuly stimulujícího hormonu (FSH), čímž se sníží produkce androgenu − testosteronu, který má opačné účinky. Podávání estrogenu zvyšuje hladinu sérového globulinu vážícího pohlavní hormony včetně testosteronu a tím poklesne množství volného testosteronu, který se může vázat na androgenní receptor.

Z klinických studií vyplývá, že ve srovnání s placebem vedlo podávání perorální antikoncepce ke snížení zánětlivých i nezánětlivých lézí a snížení stupně závažnosti akné, a to u většiny přípravků. U zánětlivých lézí došlo k výraznějšímu zlepšení v porovnání s nezánětlivými.

Závěr

Hormonální antikoncepce působí při léčbě akné velmi příznivě. U vhodně vybraných pacientek je účinná, bezpečná a snadno kombinovatelná s dalšími konvenčními způsoby léčby akné.

(ave)

Zdroj: Salvaggio H. L., Zaenglein A. L. Examining the use of oral contraceptives in the management of acne. Int J Womens Health 2010; 2: 69–76.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Volba antikoncepce u specifických skupin žen
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Gynekologická sexuologie
Autoři: MUDr. Zlatko Pastor, Ph.D.

Hormonální antikoncepce pro každý věk
Autoři: MUDr. Petr Kovář

Přínosy versus rizika kombinované hormonální antikoncepce
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Riziko venózního tromboembolizmu u žen s hormonální antikoncepcí z pohledu hematologa
Autoři: doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#