#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Od příznaků premenstruačního syndromu může ulevit drospirenon

28. 10. 2015

Hormonální změny žen ve fertilním věku mohou stát za patofyziologií celé řady nepříjemných potíží. Takzvaný premenstruační syndrom (PMS) je definován jako souhrn fyzických, psychologických a emocionálních symptomů týkajících se menstruačního cyklu. Objevují se pravidelně v časovém období jednoho až dvou týdnů před začátkem krvácení a s jeho příchodem odeznívají. Jednou z možností v terapii PMS je kombinovaná hormonální antikoncepce (COC).

Hormonální změny žen ve fertilním věku mohou stát za patofyziologií celé řady nepříjemných potíží. Takzvaný premenstruační syndrom (PMS) je definován jako souhrn fyzických, psychologických a emocionálních symptomů týkajících se menstruačního cyklu. Objevují se pravidelně v časovém období jednoho až dvou týdnů před začátkem krvácení a s jeho příchodem odeznívají. Jednou z možností v terapii PMS je kombinovaná hormonální antikoncepce (COC). Účinnost nízkodávkové COC s drospirenonem na premenstruační symptomy oproti kombinaci s desogestrelem srovnávala práce uveřejněná v roce 2013 v časopise Obstetrics and Gynecology International.

Jednalo se o randomizovanou, otevřenou studii, která sledovala celkem 90 pacientek s anamnézou PMS. Jedna větev užívala po dobu šesti cyklů kombinaci 20 µg ethynilestradilu s 150 µg desonogestrelu, druhá potom kombinaci stejného množství ethynilestradiolu s 3 mg drospirenonu. Nemocné dostávaly COC v prodlouženém režimu 24/4. Hodnocena byla data získaná pomocí WHAQ dotazníku (Women's Health Assessment Questionnaire), vždy v premenstruační, menstruační a postmenstruační fázi. Obě látky se ukázaly jako signifikantně účinné ve smyslu snížení průměrného skóre během šesti cyklů. Zatímco na začátku sledovaného období byly výsledky WHAQ v obou větvích srovnatelné, na konci třetího a šestého cyklu udávaly pacientky, které užívaly drospirenon, signifikantně významnější redukci příznaků ve všech třech hodnocených fázích oproti těm, které užívaly desogestrel. Rovněž nástup efektu byl při užívání drospirenonu rychlejší. Nežádoucí účinky byly přitom mezi oběma skupinami srovnatelné. Drospirenon se tak ukázal jako velmi výhodná možnost pro nemocné, které chtějí užívat COC a zároveň je trápí příznaky PMS.

Drospirenon je syntetický hormon s antialdosteronovým účinkem. Podle dostupné literatury ho lze s výhodou použít zejména u žen, které mají porušený metabolický profil. Zároveň má buď neutrální, nebo dokonce pozitivní vliv na redukci tělesné hmotnosti, a často je tak zvažován u pacientek s nadváhou.

(ond)

Zdroj: Wichianpitaya J. et al. A comparative efficacy of low-dose combined oral contraceptives containing desogestrel and drospirenone in premenstrual symptoms. Obstet Gynecol Int. 2013; 2013: 487143; doi: 10.1155/2013/487143 



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Volba antikoncepce u specifických skupin žen
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Gynekologická sexuologie
Autoři: MUDr. Zlatko Pastor, Ph.D.

Hormonální antikoncepce pro každý věk
Autoři: MUDr. Petr Kovář

Přínosy versus rizika kombinované hormonální antikoncepce
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Riziko venózního tromboembolizmu u žen s hormonální antikoncepcí z pohledu hematologa
Autoři: doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#