#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kontraceptiva s prodlouženým a kontinuálním užíváním − postřehy pro praxi

7. 4. 2017

Kandidátkou k prodlouženému či kontinuálnímu užívání perorálních kontraceptiv je každá žena, která může užívat klasická cyklická kontraceptiva. Které pacientky z nich mohou profitovat nejvíce?

Dvacet jedna dní užívání aktivních pilulek, po kterých následuje sedm dní pauzy či placeba, takzvaný hormone-free interval. To je klasický režim užívání hormonální antikoncepce. V posledním desetiletí však začaly být běžnější i preparáty určené k užívání prodlouženému (s vyšším poměrem aktivní pilulky : placebo) nebo kontinuálnímu.

Metoda není novinkou

Prodloužené a kontinuální užívání perorálních kontraceptiv začalo být studováno již v 70. letech 20. století. Již tehdy bylo zjištěno, že kontinuální režimy jsou bezpečné a přítomnost cyklického krvácení z vynechání není podmínkou účinnosti perorálních kontraceptiv. Fakt, že se standardem stal režim s cyklickým přerušováním užívání aktivních pilulek, tak neměl fyziologický, ale spíše psychologický podklad – zdravé ženy vnímaly úplnou absenci krvácení negativně. Zároveň však bylo a je mnoho žen, které mohou profitovat z prodlouženého či kontinuálního užívání kontraceptiv. Dlouho byly tyto režimy předepisovány jako off-label léčba gynekologických a menstruačních obtíží, jako jsou metroragie, dysmenorea či endometrióza.

Vhodné při obtížích i na přání

V současné době jsou však již preparáty s prodlouženým či kontinuálním užíváním pacientkám běžně dostupné. Bezpečností, účinností a výhodami těchto preparátů ve srovnání s běžným cyklickým užíváním se zabývalo již mnoho studií a metaanalýz. Velká pozornost byla věnována i subjektivní spokojenosti pacientek s nimi. Současné poznatky lze shrnout tak, že perorální kontraceptiva s prodlouženým či kontinuálním užíváním:

  • Jsou stejně účinná jako preparáty s klasickým režimem užívání „21 + 7“.
  • Nepřinášejí s sebou zvýšené riziko rozvoje endometriálních abnormalit.
  • Snižují výskyt nebo intenzitu menstruačních obtíží včetně dysmenorey a premenstruálního syndromu.
  • Mohou být zvážena u žen, které si přejí snížení frekvence menstruace, ať již ze zdravotních, či osobních důvodů.
  • Mohou vést k obtěžujícímu nepravidelnému krvácení, což bývá nejčastější příčina odstoupení z klinických studií. Pacientky je vhodné informovat o tomto potenciálním nežádoucím účinku. Jeho incidence však s dobou užívání klesá a během 1 roku většina pacientek užívajících kontinuálně kontraceptiva dosáhne amenorey.

(luko)

Zdroj: Wright K. P., Johnson J. V. Evaluation of extended and continuous use oral contraceptives. Ther Clin Risk Manag 2008; 4 (5): 905−911.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Volba antikoncepce u specifických skupin žen
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Gynekologická sexuologie
Autoři: MUDr. Zlatko Pastor, Ph.D.

Hormonální antikoncepce pro každý věk
Autoři: MUDr. Petr Kovář

Přínosy versus rizika kombinované hormonální antikoncepce
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Riziko venózního tromboembolizmu u žen s hormonální antikoncepcí z pohledu hematologa
Autoři: doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#