#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kombinovaná hormonální antikoncepce v léčbě sekundární dysmenorey

17. 5. 2016

V léčbě primární dysmenorey má zásadní význam perorální kombinovaná antikoncepce. Její použití u pacientek se sekundární dysmenoreou je taktéž možné, nicméně doposud žádné studie nenabízely porovnání účinnosti u primární a sekundární dysmenorey.

Japonská analýza hodnotila účinnost nízkodávkové kombinované hormonální antikoncepce u pacientek s dysmenoreou a zjišťovala, zda má přítomnost některého organického onemocnění (endometrióza, myomy, adenomyóza) vliv na úspěšnost léčby. Výsledky byly získány ze dvou japonských studií, které hodnotily účinnost a bezpečnost hormonální antikoncepce při léčbě dysmenorey.

Metodika

Sledováno bylo 410 pacientek, přičemž u 315 se jednalo o primární dysmenoreu, u 28 byla diagnostikována endometrióza, u 37 děložní myomy a u 46 adenomyóza. Nasazena jim byla perorální antikoncepce s 0,02 mg ethinylestradiolu a 3 mg drospirenonu. Pacientky byly sledovány buď 16 týdnů, nebo 52 týdnů, dle toho, ze které studie pocházela analyzovaná data. Hodnocení obsahovalo celkové skóre dysmenorey, vizuální analogovou škálu (VAS) pro dysmenoreu, závažnost příznaků, hladiny hormonů, tloušťku endometria a bezpečnost léčby.

Výsledky

V obou studiích bylo u všech pacientek jednoznačně sníženo celkové skóre dysmenorey. Výsledky VAS a závažnost příznaků, jako jsou bolesti v podbřišku, bolesti v bedrech, bolesti hlavy, nevolnost či zvracení, byly zlepšeny v obou studiích (jak u krátkodobého, tak u dlouhodobého užívání), a to bez rozdílu mezi pacientkami s organickou příčinou a bez ní. Účinnost léčby byla spojena s poklesem plazmatických hormonálních hladin a se snížením endometriální sliznice. Bezpečnost byla obdobná u pacientek s přidruženým organickým onemocněním i u pacientek s primární dysmenoreou.

Závěr

Nízkodávková kombinovaná hormonální antikoncepce v léčbě pacientek s dysmenoreou může být podávána bez ohledu na přidružená organická onemocnění.

(boba)

Zdroj: Momoeda M., Hayakawa M., Shimazaki Y. et al.: Does the presence of coexisting diseases modulate the effectiveness of a low-dose estrogen/progestin, ethinylestradiol/drospirenone combination tablet in dysmenorrhea? Reanalysis of two randomized studies in Japanese women. Int J Womens Health 2014 Dec 2; 6: 989−998.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Volba antikoncepce u specifických skupin žen
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Gynekologická sexuologie
Autoři: MUDr. Zlatko Pastor, Ph.D.

Hormonální antikoncepce pro každý věk
Autoři: MUDr. Petr Kovář

Přínosy versus rizika kombinované hormonální antikoncepce
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Riziko venózního tromboembolizmu u žen s hormonální antikoncepcí z pohledu hematologa
Autoři: doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#