#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Drospirenon je gestagen s přidanou hodnotou

2. 11. 2018

Kombinovaná perorální antikoncepce (COC) patří u žen ve fertilním věku mezi nejčastěji užívaná farmaka. Estrogenovou složku zastupuje nejčastěji etynilestradiol, gestagenová složka je podstatně variabilnější. Jednou z novějších možností je syntetický hormon drospirenon. Jeho výhodou je antialdosteronový účinek s pozitivním vlivem na metabolický profil. Použití COC s drospirenonem sledovala například práce uveřejněná v roce 2009 v časopise Contraception.

Jednalo se o multicentrickou prospektivní a observační studii, která popisovala spokojenost 3488 pacientek s COC obsahující 3 mg drospirenonu, stejně jako jeho tolerabilitu a vliv přípravku na míru menstruačního krvácení. Zahrnovala ženy z několika geografických regionů (Evropy, Blízkého východu a Kanady). Ženy lék užívaly po dobu šesti cyklů, analyzovaly se vzorce krvácení, míra premenstruačních symptomů včetně retence vody a subjektivní spokojenost, hodnocená pomocí VAS (Visual Analog Scale).

Zatímco na začátku sledovaného období trápilo intermenstruální krvácení 27,9 % žen, po šesti cyklech užívání přípravku už jen 5,4 % z nich. Podobně významné bylo také snížení výskytu dysmenorey, který klesl z 67 % na 17,7 %. Amenorea byla na začátku studie pozorována u 21,3 % pacientek, po ukončení sledovaného období jen u 7,5 % z nich. Signifikantní byl rovněž vliv na potlačení nepříjemných symptomů, jako jsou nadýmání nebo citlivost prsů. Užívání etynilestradiolu a drospirenonu snížilo počet žen, které si na ně stěžovaly, ze 70 % na 38 %. Tyto výsledky se odrazily také na spokojenosti pacientek, která se během šesti cyklů statisticky významně zvýšila. V době ukončení studie potvrdilo 86,2 % z nich, že chtějí v terapii pokračovat.

V této studii prokázala kombinovaná perorální antikoncepce s drospirenonem pozitivní vliv jak na profil menstruačního krvácení, tak na parametry spokojenosti uživatelek.

(ond)

Zdroj: Endrikat J. S., Milchev N. P., Kapamadzija A., Georgievska J., Gerlinger C., Schmidt W., Feroze S. Bleeding pattern, tolerance and patient satisfaction with a drospirenone-containing oral contraceptive evaluated in 3488 women in Europe, the Middle East and Canada. Contraception. 2009 Jun; 79 (6): 428–32; doi: 10.1016/j.contraception.2008.12.007. Epub 2009 Feb 7.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Volba antikoncepce u specifických skupin žen
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Gynekologická sexuologie
Autoři: MUDr. Zlatko Pastor, Ph.D.

Hormonální antikoncepce pro každý věk
Autoři: MUDr. Petr Kovář

Přínosy versus rizika kombinované hormonální antikoncepce
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Riziko venózního tromboembolizmu u žen s hormonální antikoncepcí z pohledu hematologa
Autoři: doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#