#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bezpečnost a účinnost nízkodávkové perorální antikoncepce s obsahem ethinylestradiolu a dienogestu včetně léčby akné

31. 7. 2016

Bezpečnost a účinnost nízkodávkové kombinované perorální antikoncepce byla hodnocena v prospektivní otevřené multicentrické klinické studii III. fáze.

Studovaný soubor žen

Studie se uskutečnila v pěti polských nemocnicích a zahrnovala 431 zdravých žen ve věku 18−35 let. Kožním postižením charakteru acne vulgaris trpělo 50 z nich. Pacientky užívaly po dobu 12 cyklů (celkově 4 608 cyklů) kombinovanou perorální antikoncepci s obsahem 0,03 mg ethinylestradiolu (EE) a 2,0 mg dienogestu (DNG).

Výsledky studie

Kombinovaná perorální antikoncepce s obsahem EE/DNG spolehlivě blokovala ovulaci, ani jedna žena během studie neotěhotněla. Neadjustovaný Pearlův index byl 0. Kombinace EE/DNG zároveň dobře kontrolovala menstruační cyklus. Vedla k poklesu výskytu intermenstruačního krvácení, intenzity menstruačního krvácení a frekvence dysmenorey.

V důsledku antiandrogenního účinku DNG došlo i ke zmírnění maštění vlasů, nedokonalostí pleti a k ústupu akné. Až u 80 % uživatelek postižených acne vulgaris došlo ke zmírnění postižení kůže po šestém cyklu a u jedné uživatelky došlo po této době ke kompletní remisi akné. Po dvanáctém cyklu mělo 54 % postižených žen mírnější projevy akné a až u 37 % došlo k jeho kompletnímu zhojení.

Nejčastěji hlášené nežádoucí účinky, jako napětí prsů a nevolnost, se zmírňovaly v čase a pouze 5,6 % uživatelek přerušilo užívání perorální antikoncepce pro jejich výskyt. V době trvání studie nedošlo ani k jedné tromboembolické příhodě.

Závěr

Závěrem lze říct, že nízkodávková perorální antikoncepce s obsahem EE a DNG je bezpečná a spolehlivá alternativa ochrany proti nechtěnému otěhotnění, která navíc přináší benefit z antiandrogenní aktivity své gestagenní složky.

(raj)

Zdroj: Golbs S., Domhardt R., Radowicky S. et al. Clinical findings with the oral contraceptive combination ethinylestradiol/dienogest in Poland. Methods Find Exp Clin Pharmacol 2002 Nov; 24 (9): 585−592.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Volba antikoncepce u specifických skupin žen
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Gynekologická sexuologie
Autoři: MUDr. Zlatko Pastor, Ph.D.

Hormonální antikoncepce pro každý věk
Autoři: MUDr. Petr Kovář

Přínosy versus rizika kombinované hormonální antikoncepce
Autoři: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Riziko venózního tromboembolizmu u žen s hormonální antikoncepcí z pohledu hematologa
Autoři: doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#