Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Onkologická léčba: Novinky
Kongresy
Zajímavé odkazy
Časopisy
 

Západní dieta a riziko vzniku rakoviny prsu

Specializace: dětská onkologie onkologie
Téma: Onkologická léčba

Vydáno: 12.8.2009

Západní dieta a riziko vzniku rakoviny prsu

Západní strava, skládající se především z masa, vajíček a mléčných výrobků, nemusí být přímo zodpovědná za zvýšené riziko vzniku nádorů prsu. Vyplývá to z mezinárodní studie uveřejněné v odborném časopise American Journal of Clinical Nutrition v červnu 2009.

Studie v několika státech

Mnohé ekologické studie naznačily, že konzumace masa, mléčných výrobků a vajec, tedy tzv. západní strava, by mohla mít vliv na zvýšený výskyt rakoviny prsu. To je podle slov Valerie Palové z milánského Istituto Nazionale dei Tumori spojeno se zvýšenou konzumací právě těchto výrobků v období po druhé světové válce. Jak ale stojí ve zprávě Světového fondu pro výzkum rakoviny za rok 2007, podle observačních epidemiologických studií není zatím úplně potvrzena souvislost mezi živočišnou stravou a vznikem nádorů prsu.

Studie probíhala v letech 1992 až 2003 v několika evropských státech. Celkem do ní bylo zahrnuto téměř 320 tisíc žen, u kterých byla sledována strava a vliv na případný výskyt nádorů prsu. Pro srovnání a koordinaci byly použity údaje z databáze European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.

Souvislost čistě náhodná?

Během střednědobého sledování v délce 8,8 roku bylo u subjektů diagnostikováno celkem 7 119 případů rakoviny prsu. Přesto se žádná významná souvislost mezi vznikem nádorů a stravou neprokázala. Lehce zvýšené riziko bylo pouze u velmi vysoké spotřeby zpracovaného masa. Tam se ale dá předpokládat, že rakovinotvorně nepůsobí samotné maso, ale spíše přísady použité při zpracování. Daleko větší riziko pak navíc měly také ženy konzumující nevhodně tepelně zpracované červené maso (hovězí, vepřové a jehněčí), například smažené, pečené nebo grilované.

Studie ale přinesla také podezření na souvislost mezi konzumací másla u premenopauzálních žen a možným zvýšením rizika vzniku karcinomu prsu.

Autorům se nepodařilo prokázat přímý vliv mezi konzumovanou stravou a rizikem vzniku nádorů prsu. Jak ale studie naznačila, některé potraviny mohou riziko lehce zvyšovat. Platí to zejména o tepelně upraveném červeném mase. Proto je v plánu další studie, která by měla osvětlit roli vysoké teploty při zpracování červeného masa na riziko vzniku nádorů prsu.

(kam)

Zdroj: Pala V. et al.: Meat, eggs, dairy products, and risk of breast cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort. Am J Clin Nutr. Publikováno on-line dne 2. 6. 2009.
DOI: 10.3945/ajcn.2008.27173

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     0/5, hodnoceno 0x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Abdominální kompartment syndrom po otevřené biopsii u dítěte s oboustranným Wilmsovým tumorem

Wilmsův tumor je jedním z nejčastějších solidních nádorů dětského věku, jeho bilaterální výskyt je však velice vzácný. Vědci popsali případ chlapce, u kterého se po otevřené biopsii vyvinul abdominální kompartment syndrom.

Nová technika nahradí biopsii prsu?

Magnetická rezonance za použití difuzně váženého zobrazení (diffusion-weighted imaging, DWI) od sebe dokáže rozlišit maligní a benigní prsní léze a tím pomáhá redukovat počet nadbytečných prsních biopsií. Toto tvrzení podpořily výsledky studie uskutečněné v National Institute of Health v americké Bethesdě.

Srovnání exemestanu s anastrozolem v podání u postmenopauzálních žen s karcinomem prsu

Pacientky s rozvinutým metastatickým postižením při karcinomu prsu jsou zpravidla dříve léčeny chemoterapií než hormonální terapií. Nedávné studie inhibitorů aromatázy popisovaly dosažené výsledky u těchto pacientek.



Všechny novinky