Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Onkologická léčba: Novinky
Kongresy
Zajímavé odkazy
Časopisy
 

Káva ani slazené nápoje nezvyšují riziko kolorektálního karcinomu

Specializace: dětská onkologie onkologie
Téma: Onkologická léčba

Vydáno: 25.6.2010

Káva ani slazené nápoje nezvyšují riziko kolorektálního karcinomu

Podle výsledků nové studie zaměřené na vztah kávy, čaje a limonád ke vzniku kolorektálního karcinomu je možné popíjet bez obav kávu i slazené nápoje. Časté pití čaje je podle studie spojeno s mírným zvýšením rizika vzniku karcinomu, tento výsledek však může být způsoben dalšími proměnnými.

Incidence kolorektálního karcinomu se mezi různými zeměmi výrazně liší, v některých případech až 25krát, a je pravděpodobné, že se na těchto rozdílech podílí také odlišný životní styl. Například káva a čaj obsahují množství látek, které mohou riziko vzniku kolorektálního karcinomu zvyšovat i snižovat. Otázkou je, který účinek nakonec převáží.

Vliv kávy a slazených nápojů

Autoři studie z Harvardské univerzity prozkoumali údaje o zdravotním stavu a dietní návyky více než 700 tisíc lidí, kteří byli sledováni po dobu dvaceti let. Kolorektální karcinom byl diagnostikován u méně než jednoho člověka ze sta a pití kávy ani slazených limonád nemělo na výskyt karcinomu žádný vliv. Závěr ohledně kávy je v souladu s výsledky dřívějších studií na toto téma. Na druhou stranu je pití slazených nápojů přímo spojeno s rizikovými faktory pro vznik kolorektálního karcinomu, jako jsou diabetes nebo obezita. Podle autorů mohou být výsledky studie na toto téma limitované, protože jen málo lidí pije skutečně velké množství slazených nápojů a děti jich obvykle pijí více než dospělí. Proto by se budoucí studie měly cíleně zaměřit na zhodnocení jejich vlivu v časnějším věku.

Vliv čaje

Mezi účastníky studie, kteří konzumovali největší množství černého čaje (více než čtyři šálky denně), bylo zaznamenáno riziko vzniku kolorektálního karcinomu vyšší průměrně o 28 %. Podle autorů studie však může být tento výsledek způsoben dalšími faktory, které nebyly sledovány. Také proto je v současné době vztah čaje a kolorektálního karcinomu považován za nevyřešený.

(vek)

Zdroj:
Zhang X. et al.: Risk of colon cancer and coffee, tea, and sugar-sweetened soft drink intake: pooled analysis of prospective cohort studies. J Natl Cancer Inst. 102: 771–83, 2010.

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     0/5, hodnoceno 0x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Využití ultrazvuku pro určení efektivity léčby rakoviny

Tým vědců z fyzikálního ústavu Ryersonovy univerzity v Torontu se pokouší vyvinout metodu, která by pomocí vysokofrekvenčního ultrazvuku dokázala měřit efektivitu protinádorové léčby, a to již krátce po jejím zahájení.

Biomarkery – budoucnost diagnostiky rakoviny jater

Karcinom jater je pátou nejčastější malignitou na světě. Současně patří k nejnebezpečnějším nádorům, zejména proto, že diagnóza bývá obvykle stanovena pozdě. K vysoké mortalitě tak přispívá zejména to, že není k disposici spolehlivý screeningový test, a také to, že tumor sám zůstává dlouho asymptomatický.

Sunitinib doporučen jako standardní iniciační léčba pro pokročilý renální karcinom

Národní institut pro zdraví a správnou klinickou praxi ve Velké Británii (NICE-UK’s – National Institute for Health and Clinical Excellence) vydal konečný posuzující dokument, ve kterém doporučuje užívání Sutentu (sunitinib malate) v první linii léčby metastatického renálního karcinomu.



Všechny novinky