Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Onkologická léčba: Novinky
Kongresy
Zajímavé odkazy
Časopisy
 

Dietní faktory a riziko rakoviny prsu – studie u žen v jižní Francii

Specializace: dětská onkologie onkologie
Téma: Onkologická léčba

Vydáno: 15.6.2008

Dietní faktory a riziko rakoviny prsu – studie u žen v jižní Francii

V letech 2002 až 2004 byla provedena studie zkoumající vztah mezi stravovacími zvyklostmi a rozvojem rakoviny prsu. O stravě se mluví jako o jednom z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících vznik nádorového bujení, znalosti o jejím vlivu na jednotlivé typy nádorů jsou však dosud velmi vágní.

V rámci uvedené studie (zveřejněné na jaře v časopise Nutrition and Cancer) bylo sledováno 437 žen s rakovinou prsu a 922 žen kontrolních. Obě skupiny byly vyvážené co do věkového zastoupení a místa bydliště. Stravovací zvyklosti byly zjišťovány pomocí validizovaného dotazníku.

Výsledky

Získaná data byla vyhodnocena pomocí dvou odlišných statistických metod. Ani jedna z těchto metod neshledala souvislost mezi absolutním množstvím zkonzumovaného ovoce a zeleniny a vznikem rakoviny prsu. Nesignifikantní snížení rizika vzniku rakoviny prsu se jevilo při vyšším příjmu vařené zeleniny a také ryb a luštěnin v potravě.

Pouze jedna z metod ukázala statisticky významně zvýšené riziko rakoviny prsu při minimálním příjmu syrové zeleniny a také mléčných výrobků. Stejně tak pouze podle jedné metody zpracování se jeví zvýšený příjem cereálií a olivového oleje jako protektivní faktor, zatímco zvýšený příjem masa jako faktor zvyšující pravděpodobnost rozvoje rakoviny prsu.

Závěr

Zmiňovaná studie podporuje již vžitou představu, že konzumace zeleniny, mléčných výrobků a luštěnin je „zdravá“, zatímco přílišná konzumace masa „škodí“. Přesné zhodnocení vlivu jednotlivých složek potravy na rozvoj nádorového bujení však není jednoduché.

Podobné studie byly v minulosti prováděny například také v USA (vztah vzniku rakoviny prsu a konzumace zeleniny a ovoce) a v Řecku (vztah mezi rozvojem rakoviny prsu a konzumací olivového oleje). Výsledky nebyly zcela přesvědčivé, avšak vysoký obsah ovoce a zeleniny v potravě se dá považovat za protektivní faktor v rozvoji rakoviny prsu.

(vek)

Zdroj: Bessaoud F. Dietary factors and breast cancer risk: a case control study among a population in Southern France. Nutr Cancer 2008;(March).

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     0/5, hodnoceno 0x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Pozitivní chirurgické okraje při parciální nefrektomii. Prediktivní hodnota a onkologické výsledky.

Prognostická hodnota a optimální management pozitivních okrajů při parciální nefrektomii nejsou dosud jednoznačně definovány. Studie zveřejněná v Journal of Urology se pokusila více objasnit roli pozitivních okrajů v dalším vývoji maligního onemocnění.

Incidence malignit a úmrtnost na ně v éře vysoce účinné antiretrovirové terapie u pacientů HIV pozitivních

U pacientů s rozvinutým AIDS se často vyskytují maligní nádory, které jsou v běžné populaci jinak velmi vzácné. Méně se však myslí na to, že pacienti s AIDS častěji onemocní i ostatními druhy malignit.

Převedení na inhibitory aromatázy zlepšuje kvalitu života

Studie britských autorů, zveřejněná v časopise British Journal of Cancer, se zaměřila na srovnání některých nežádoucích účinků u tamoxifenu a dvou často používaných inhibitorů aromatázy, exemestanu a letrozolu.



Všechny novinky