#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ophthalmia neonatorum: jaký typ profylaxe?

20. 11. 2016

O-Septonex se v České republice používá v rámci prevence konjunktivitidy novorozenců. Přiložený zdroj se obecně věnuje ophthalmii neonatorum a uvádí léky používané v zahraničí.

Ophthalmia neonatorum je akutní mukopurulentní konjuktivitida, která vzniká během prvního měsíce života. Ve své podstatě se jedná o infekci získanou během vaginálního porodu. Konjunktivitida se v průběhu neonatálního období vyskytuje u 1–12 % dětí. Nejčastějšími infekčními agens vyvolávajícími ophthalmii neonatorum jsou Chlamydia trachomatis a Neisseria gonorrhoeae. Do roku 1880 bylo toto onemocnění hlavním důvodem vzniku neonatální slepoty. Epidemiologie ophthalmie neonatorum ale prodělala po zavedení profylaxe při narození Credeem v roce 1881 dramatickou změnu. Incidence gonokokové konjunktivitidy u novorozenců poté klesla z 8 % na 0,3 %.

Aplikace lokální oční profylaxe je nutná záhy po porodu. Doporučované profylaktické režimy zahrnují 1% roztok dusičnanu, 1% roztok tetracyklinu, 1% roztok erytromycinu, 2,5% roztok jodovaného povidonu a kyselinu fusidovou. V České republice se v této indikaci často používá také Ophthalmo-Septonex®, který však nebyl v rámci publikované studie hodnocen.

Všechny z používaných látek mohou vést k chemické konjunktivitidě, která vzniká u 50–60 % novorozenců vystavených profylaktickému účinku 1% dusičnanu stříbrného, méně často při použití erytromycinu a tetracyklinu (< 10 %). U jodovaného povidonu není incidence chemické konjuktivitidy známa a u fusidové kyseliny údaje v literatuře naznačují, že chemickou konjuktivitidu nevyvolává. Fakta v literatuře naznačují, že při použití 1% roztoku tetracyklinu je dosahováno lepších výsledků, a to i přes riziko selekce bakterií rezistentních na daný lék.

Kyselina fusidová představuje relativně novou a slibnou terapii, i když zkušenosti s jejím používáním nejsou zatím rozsáhlé. Žádný z režimů nemá optimální poměr mezi riziky a přínosy, tak aby se dalo doporučit jeho široké používání.

MUDr. Petra Lišková, Ph.D.

Zdroj: Zuppa A. A. et al. Ophthalmia neonatorum: what kind of prophylaxis? J Materm Fetal Neonatal Med. 2011 Jun; 24 (6): 769–73.



Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie Oftalmologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Oční obtíže v ordinaci praktického lékaře
Autoři: Prim. MUDr. Milan Odehnal, MBA.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#