#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba zánětů spojivek a mazových žlázek víčka v primární péči

8. 12. 2016

Záněty spojivek – konjunktivitidy – neohrožují pacienta poškozením zraku, ale mohou přejít do chronického stadia. Většinu těchto stavů lze ošetřit a léčit v primární péči. Důležité je v diferenciální diagnostice odlišit glaukom a iridocyklitidu. Etiologie konjunktivitid může být bakteriální, virová, chlamydiální nebo alergická. Opakující se záněty spojivek u kojenců a batolat mohou být způsobeny neprůchodností slzných kanálků.

Bakteriální konjunktivitida se projevuje zarudnutím spojivky a hojnou hlenohnisavou sekrecí, zejména po probuzení. Postiženy jsou většinou obě oči a pacient si stěžuje na slzení. Při léčbě aplikujeme lokálně do spojivkového vaku antibiotické kapky (Kanamycin) nebo dezinfekční kapky (O-Septonex), nejlépe každou hodinu. Na noc používáme do oka mast. Nepřikládáme obvaz, ale jsou doporučena zvýšená hygienická opatření. Před léčbou lze provést stěr ze spojivkového vaku pro zjištění vyvolávajícího agens.

Virová konjunktivitida se projevuje překrvením v oblasti karunkuly a na spojivce se objevují folikuly. Sekrece není výrazná, bývá přítomna preaurikulární lymfadenopatie. Postiženy bývají obě oči, pacient si stěžuje na slzení a pálení očí. Někdy bývá přidružen zánět rohovky. Etiologicky se uplatňují adenoviry. V léčbě postačí výplachy spojivkového vaku borovou vodou, vhodné je nošení tmavých brýlí. Při postižení rohovky lze pod dohledem oftalmologa aplikovat lokálně kortikosteroidy ve formě kapek nebo masti (Maxitrol, Ultracortenol).

Pod podobným obrazem probíhá chlamydiální konjunktivitida. Infekce se přenáší při pohlavním styku od osob s chlamydiovou uretritidou/cervicitidou. Terapie spočívá v celkovém podávání antibiotik (makrolidy), nutné je léčit i sexuální partnery.

Alergické konjunktivitidy probíhají pod obrazem sezónní alergické, atopické nebo vernální konjunktivitidy. Projevují se svěděním, zarudnutím a slzením. První pomoc spočívá ve výplachu spojivkového vaku borovou vodou a aplikaci studených obkladů. Lze předepsat i antihistaminika ve formě očních kapek (Emadine).

Hordeolum neboli ječné zrno je způsobeno infekčním zánětem mazových žlázek víčka mezi řasami. Nálezem je typické bolestivé zduření okraje víčka. V léčbě se uplatňují studené i teplé obklady a lokální aplikace O-Framykoinu nebo O-Septonexu. V počátku lze použít i lokální kortikosteroidy (Utracortenol, Ophtalmo-Hydrocortison).

(zza)

Zdroj: Odehnal M. První pomoc v oftalmologii. Med pro Praxi 2009; 6 (suppl. G): 5–13.



Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie Oftalmologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Oční obtíže v ordinaci praktického lékaře
Autoři: Prim. MUDr. Milan Odehnal, MBA.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#