#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stanovení dávek z PET/CT a SPECT/CT pro dětské pacienty


Vyšlo v časopise: NuklMed 2016;5:80
Kategorie: Supplementum

V důsledku organizačního selhání při hodnocení abstrakt došlo k absenci publikace níže uvedeného abstraktu ve sborníku, proto ho otiskujeme nyní. Autorce se omlouváme.

Mihalová P.

Nemocnice Na Homolce, Praha, ČR

Cíl: Cílem sdělení je seznámit posluchače s metodikou stanovení dávek z podaného radiofarmaka i z CT části vyšetření u dětských pacientů.

Metoda: Pro stanovení dávky z radiofarmaka se používají tabulky koeficientů uvedené v NRS – Radiologická fyzika. Tyto koeficienty jsou stanoveny pro dospělé pacienty (70 kg) a děti ve věku 1 (9,8 kg), 5 (19 kg), 10 (32 kg) a 15 let (57 kg). Efektivní dávka z CT se obvykle stanovuje dle hodnoty DLP nebo CTDIvol. Tyto hodnoty jsou indikovány přímo CT zařízením a vyjadřují dávku ve fantomu o průměru 32 cm (16 cm pro hlavu). Pokud se pacient svými rozměry významně liší od fantomu, nelze tyto hodnoty použít přímo pro výpočet dávky, ale je třeba je korigovat na skutečné rozměry pacienta dle doporučení AAPM No. 204.

Výsledky: Pro příklad FDG: koeficient pro odhad efektivní dávky je 0,019 mSv/MBq pro dospělého, 0,024 mSv/MBq pro 15 let, 0,037 mSv/MBq pro 10 let, 0,056 mSv/MBq pro 5 let a 0,094 mSv/MBq pro 1 rok.

U CT je radiační zátěž dítěte např. o efektivním průměru (průměr kruhu o stejné ploše jako průřez pacienta) 26 cm 1,43x vyšší než u fantomu, u ročního dítěte o ef. průměru 15 cm je 2,14x vyšší.

Závěry: Zatímco koeficienty pro odhad dávek pro dospělé pacienty jsou všeobecně známé, koeficienty pro přepočet dávky na dětského pacienta je potřeba vždy dohledat a zvolit nejen dle věku, ale i velikosti a konstituce pacienta. Není možné, aby byl pro všechny dětské pacienty používán paušálně koeficient pro 5letého pacienta. Tato praxe může vést k významné chybě v odhadu.


Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 4

2016 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#