#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vyšší příjem hořčíku snižuje riziko rozvoje poruchy glukózové tolerance a diabetu

8. 3. 2016

Hořčík hraje významnou roli v metabolismu glukózy. Řada výzkumů potvrdila, že dostatečná suplementace hořčíkem má příznivý vliv na kontrolu glykemie, citlivost tkání k inzulinu a funkci beta-buněk pankreatu. Většina studií však byla průřezových nebo šlo o jen krátkodobé prospektivní studie. Dlouhodobý význam dostatečného příjmu hořčíku pro prevenci diabetu potvrdila 7 let trvající prospektivní studie amerických autorů, jejíž výsledky byly publikovány v časopisu Diabetes Care.

Cíle a účastníci studie

Cílem studie bylo vyhodnotit vliv příjmu hořčíku na riziko vzniku poruchy glukózového metabolismu nebo diabetu. Zúčastnilo se jí celkem 2582 osob ve věku 26−81 let (průměrný věk 54 let), z nichž 55 % tvořily ženy. 42 % osob mělo nadváhu a obézních bylo 21 %.

Účastníci byli rozděleni do dvou skupin. Jednu skupinu (n = 928) tvořily osoby, u kterých byl na začátku studie zjištěn prediabetes. Kritériem byly hodnoty glykemie nalačno v rozmezí 5,6–6,9 mmol/l, porucha glukózové tolerance definovaná jako glykemie ve 2. hodině orálního glukózového tolerančního testu (oGTT) v rozmezí 7,8–11,0 mmol/l. Dále byly do této skupiny zařazeny osoby, které již měly diabetes 2. typu diagnostikován na základě zjištěné inzulinorezistence nebo hyperinzulinemie. Druhou skupinu tvořili účastníci s normálními hodnotami (n = 1654). U všech účastníků byl zjišťován průměrný denní příjem hořčíku v potravě. Výsledky byly vyhodnoceny po 7 letech.

Výsledky

Průměrný denní příjem hořčíku činil 308 mg/den, přičemž u 50 % žen a 75 % mužů se pohyboval pod doporučenými hodnotami, jež jsou v USA stanoveny u mužů na 400–420 mg/den a u žen na 300–310 mg/den.

Po korekcích na věk, pohlaví a příjem energie bylo zjištěno, že ve skupině účastníků, u kterých nebyla na začátku studie zjištěna porucha metabolismu glukózy, měli účastníci s nejvyšším příjmem hořčíku (nejvyšší kvintil) v porovnání s těmi s nejnižším příjmem (nejnižší kvintil) o 37 % nižší riziko rozvoje poruchy glukózového metabolismu. Účastníci s (pre)diabetem a s nejvyšším příjem hořčíku měli v porovnání s těmi s nejnižším příjmem o 32 % nižší riziko progrese do diabetu.

Celkově (při souhrnném vyhodnocení všech účastníků) byl nejvyšší příjem hořčíku v porovnání s nejnižším spojen s o 51 % nižším rizikem rozvoje diabetu (relativní riziko 0,49; 95 % CI 0,27–0,88; p = 0,01).

Závěr

Dlouhodobá, 7 let trvající studie potvrdila, že dostatečný příjem hořčíku snižuje u osob středního věku riziko rozvoje diabetu.

(blu)

Zdroj: Hruby A., Meigs J. B., O’Donnell C. J. et al. Higher magnesium intake reduces risk of impaired glucose and insulin metabolism and progression from prediabetes to diabetes in middle-aged Americans. Diabetes Care 2014 Feb; 37 (2): 419–427; doi: 10.2337/dc13-1397.



Štítky
Gynekologie a porodnictví Interní lékařství Neurologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Hořčík nad zlato aneb Nedostatek magnézia z pohledu internisty, neurologa a gynekologa
Autoři: MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D., MUDr. Magdaléna Hlavačková, MUDr. Petra Herboltová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#