Vliv nedostatku hořčíku na zánětlivé procesy u chronických onemocnění
Subklinický deficit hořčíku je v populaci relativně běžný, jeho nejčastější příčinou je nedostatečný příjem hořčíku v potravě. Následující článek se zaměřuje na zhodnocení, zda je nedostatek hořčíku predisponujícím faktorem chronického zánětu, který často doprovází kardiovaskulární onemocnění či diabetes mellitus.
Jak nízký příjem hořčíku v potravě (< 250 mg/den), tak nízká hladina hořčíku v séru (≤ 0,75 mmol/l) byly asociovány s vyšší hladinou CRP. Úprava obsahu hořčíku v dietě a následná normalizace jeho sérových koncentrací vedly i k poklesu CRP do normálního rozmezí. Obézní lidé a lidé, kteří trpí chronickým onemocněním, mají často nízké hladiny hořčíku v séru.
Subklinický deficit hořčíku způsobený jeho sníženým příjmem v potravě je predisponujícím faktorem pro vznik chronického zánětu, který může dále vést k rozvoji jiného chronického onemocnění. Hořčík by proto měl být považován za významný mikronutrient, který má vliv na celkové zdraví organismu.
(epa)
Zdroj: Nielsen F. H. Effects of magnesium depletion on inflammation in chronic disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2014 Nov; 17 (6): 525–30; doi: 10.1097/MCO.0000000000000093.
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.