#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Suplementace magnéziem může zlepšovat glykemické i kardiovaskulární parametry

23. 4. 2017

Metaanalýzy randomizovaných kontrolovaných studií (RCT) publikované v posledních měsících ukazují příznivý vliv suplementace magnéziem na glykemické parametry a kardiovaskulární rizikové faktory u diabetiků i nediabetiků.

Úvod

Podle dosavadních důkazů se zdá, že vyšší příjem hořčíku ve stravě zřejmě koreluje s nižší incidencí diabetu. Výzkum vlivu suplementace magnéziem na glykémii, inzulinovou rezistenci či lipidémii je ovšem jen omezený. Cílem autorů těchto dvou prací bylo shrnout dosavadní důkazy týkající se uvedené problematiky.

Snížení glykémie

První z metaanalýz, publikovaná v prosinci 2016, zahrnovala 18 RCT: 12 u diabetiků a 6 u osob s vysokým rizikem diabetu. U diabetiků vedla suplementace Mg (336 pacientů) v porovnání s placebem (334 pacientů) ke snížení glykémie nalačno (v 9 studiích). U osob s vysokým rizikem vzniku diabetu zajistila suplementace Mg (n = 226) v porovnání s placebem (n = 227) snížení glykémie za 2 hod. při oGTT (ve 3 studiích) a zjištěn byl i trend ke snížení HOMA-IR (homeostatický model hodnocení inzulinové rezistence), a to v 5 studiích.

Zmírnění kardiovaskulárních rizikových faktorů

Do druhé metaanalýzy, publikované v únoru 2017, byly zahrnuty RCT, které hodnotily vliv suplementace Mg na kardiovaskulární rizikové faktory spojené s diabetem 2. typu u diabetiků i nediabetiků. Výsledky ukázaly významné snížení glykémie nalačno (– 0,26 mmol/l; p = 0,002), hladiny LDL cholesterolu (– 0,28 mmol/l; p = 0,013), triglyceridů (– 0,17 mmol/l; p = 0,026), systolického tlaku krve (– 3,06 mmHg; p = 0,015) a zvýšení hladiny HDL cholesterolu (+ 0,08 mmol/l; p < 0,001). Větší přínos suplementace Mg byl pozorován u diabetiků s hypomagnezémií.

Závěr

Suplementace Mg by mohla mít příznivý vliv na glykemické parametry u diabetiků a na inzulinovou rezistenci u osob ohrožených diabetem. Vykazuje také přínos z hlediska zlepšení lipidového profilu a snížení systolického tlaku krve.

(zza)

Zdroje:

  1. Veronese N., Watutantrige-Fernando S., Luchini C. et al. Effect of magnesium supplementation on glucose metabolism in people with or at risk of diabetes: a systematic review and meta-analysis of double-blind randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr 2016 Dec; 70 (12): 1354−1359, doi: 10.1038/ejcn.2016.154.
  2. Verma H., Garg R. Effect of magnesium supplementation on type 2 diabetes associated cardiovascular risk factors: a systematic review and meta-analysis. J Hum Nutr Diet 2017 Feb 2, doi: 10.1111/jhn.12454 [Epub ahead of print].


Štítky
Gynekologie a porodnictví Interní lékařství Neurologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Hořčík nad zlato aneb Nedostatek magnézia z pohledu internisty, neurologa a gynekologa
Autoři: MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D., MUDr. Magdaléna Hlavačková, MUDr. Petra Herboltová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#