#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nedostatek magnezia zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, diabetu, osteoporózy a migrén

6. 9. 2015

Nedostatek hořčíku (Mg) v lidském organizmu je spojen s větším rizikem kardiovaskulárních chorob (hypertenze, ischemické choroby srdeční – ICHS, cévních mozkových příhod – CMP), diabetu 2. typu, osteoporózy a migrenózních bolestí hlavy.

Nedostatek hořčíku (Mg) v lidském organizmu je spojen s větším rizikem kardiovaskulárních chorob (hypertenze, ischemické choroby srdeční – ICHS, cévních mozkových příhod – CMP), diabetu 2. typu, osteoporózy a migrenózních bolestí hlavy. Deficiencí Mg jsou ohroženi především lidé s gastrointestinálními chorobami (Crohnova nemoc, celiakální sprue, resekce tenkého střeva), osoby s chronickým abúzem alkoholu a starší lidé.

Mg je kofaktorem více než 300 enzymatických systémů, které regulují biochemické reakce v organismu včetně syntézy proteinů, funkce kosterních svalů i srdeční svaloviny, přenosu nervových vzruchů, kontroly glykémie a krevního tlaku. Mg je potřebné pro tvorbu energie (oxidativní fosforylaci a glykolýzu), syntézu DNA a RNA, antioxidantu glutathionu a pro strukturální vývoj kostí. V séru se nachází méně než 1 % celkového obsahu Mg v organizmu a sérová hladina nekoreluje s jeho celkovým množstvím. Homeostázu Mg udržují z velké části ledviny.

Hypomagnezémie je definována jako sérová hladina Mg < 0,75 mmol/l. U zdravých lidí je symptomatická deficience Mg vzácná, protože při nedostatku snižují ledviny jeho vylučování. Riziku deficience Mg jsou vystaveni především lidé s chronickým průjmem či po resekci tenkého střeva z důvodu malabsorpce Mg, dále alkoholici z důvodu nízkého přísunu Mg ve stravě, gastrointestinálních problémů, pankreatitidy či renální dysfunkce a také starší osoby, protože příjem Mg ve stáří klesá, snižuje se jeho střevní absorpce a zvyšuje vylučování ledvinami.

Mg se může podílet na rozvoji některých chorob. Strava s vyšším obsahem Mg, Ca a K může snižovat krevní tlak. Nízká hladina Mg je spojena s vyšším rizikem ICHS a jeho zvýšený příjem ve stravě toto riziko snižuje, podobně jako snižuje výskyt CMP. Strava s vysokým obsahem Mg je také spojena s nižším rizikem diabetu, zřejmě z důvodu role Mg v metabolismu glukózy. Mg se také podílí na novotvorbě kostí a aktivitě osteoblastů a osteoklastů, ovlivňuje koncentraci parathormonu a aktivní formy vitaminu D, které regulují kostní metabolismus. Několik populačních studií ukázalo souvislost mezi příjmem Mg a kostní minerální denzitou u mužů i žen. Mg také ovlivňuje faktory přispívající k bolestem hlavy, jako je vyplavení neurotransmiterů a vazokonstrikce. Důkazy o snížení četnosti migrenózních bolestí hlavy při suplementaci Mg však nejsou příliš rozsáhlé.

(zza)

Zdroj: National Institute of Health. Magnezium - Fact Sheet for Health Professionals. http://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/ (navštíveno 18. 4. 2015).



Štítky
Gynekologie a porodnictví Interní lékařství Neurologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Hořčík nad zlato aneb Nedostatek magnézia z pohledu internisty, neurologa a gynekologa
Autoři: MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D., MUDr. Magdaléna Hlavačková, MUDr. Petra Herboltová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#