#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Magnosolv a jeho využití v neurologii

11. 5. 2014

Podle odborníků z Centra pro výzkum a vývoj Lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Hradci Králové trpí každý třetí Čech deficitem hořčíku.

Hořčík je nepostradatelným prvkem pro získávání energie. Podporuje všechny reakce, které s přeměnami energie v těle souvisí, tj. funkce svalů, přenos vzruchu, správné fungování nervové tkáně, tvorba bílkovin nebo reakce důležité pro ochranu těla před toxickými projevy zevního prostředí.

Funkce hořčíku v lidském těle přináší uvolněnost tkání, orgánů, pomáhá při bolestivém svalovém napětí, např. v týle, šíji nebo ramenou. Má protikřečový účinek. Napomáhá transportu cukrů do buněk a tím se podílí na produkci energie. Podporuje účinek inzulinu, zlepšuje využití kyslíku v buňkách. Aktivuje enzymy pro výrobu energie v buňkách. Posiluje trávení. Udržuje vápník v rozpuštěném stavu. Ochraňuje před škodlivostí nadbytečného vápníku, snižuje možnost vzniku ledvinových a žlučových kamenů s obsahem vápníku. Pomáhá udržovat tvrdou zubní sklovinu a odolnost vůči kazivosti zubů. Zabraňuje demineralizaci kostí. Zlepšuje paměť, úsudek a myšlení. Udržuje v dobrém stavu kardiovaskulární systém, reguluje srdeční činnost, zabraňuje usazování vápenatých sloučenin v cévách. Upravuje krevní tlak. Řídí hladinu cholesterolu spolu s lecitinem a vitaminem B6. Reguluje funkci štítné žlázy.

Množství hořčíku, které přijímáme přirozenou cestou v potravě, se bohužel snižuje. Jednak je to způsobené nevhodnou a nevyváženou stravou bohatou na tuky a cukry, kvůli čemuž je hořčík vázán ve střevech a nemůže se vstřebávat do krve, a naopak chudou na vhodné zdroje hořčíku. Podíl na tom mají především nešetrné postupy při pěstování plodin (chemická hnojiva, která snižují schopnost rostlin přijímat hořčík z půdy) a průmyslové zpracování potravy.

Dále zvýšenou potřebu hořčíku a zhoršené vstřebávání způsobují chemické přísady v jídle, syntetické léky, analgetika, laxativa, diuretika, hormonální kontraceptiva, antibiotika, alkohol, káva nebo špatná funkce tenkého střeva. Řada mezinárodních studií prokázala, že lidé trpící cukrovkou mají mnohem nižší hladinu hořčíku v těle a nedostatkem hořčíku trpí až 38 % všech diabetiků.

Hořčík je jedním z nejdůležitějších prvků v metabolismu cukrů a inzulinu. Nedostatek hořčíku způsobuje těžší průběh cukrovky a diabetických komplikací. Nedostatek hořčíku se také projeví nespavostí, únavou a zhoršenou funkcí centrálního nervového systému. Právě v mozku, který je metabolicky nejaktivnějším orgánem, je koncentrace hořčíku velmi vysoká. Hořčík je nepostradatelný při přenosu nervových impulzů, jeho přísun pomáhá předcházet únavě, vyčerpání a stresu. Při stresu byla prokázána až dvacetinásobná spotřeba hořčíku.

Z výše uvedeného vyplývá, že v oboru neurologie je substituce hořčíkem nezbytná u téměř většiny onemocnění. Především u stavů se zvýšenou nervosvalovou dráždivostí s doprovodnými svalovými křečemi, hrubým třesem, sluchovou přecitlivostí, tiky, vyčerpaností, stavy zmatenosti, úzkosti a depresí. Hořčík je tedy nedílnou součástí terapie u pacientů s epilepsií, Parkinsonovou chorobou s tremordominantní formou a různými dyskinetickými syndromy, roztroušenou sklerózou, polyneuropatií především metabolického původu při diabetu, poruchách funkce štítné žlázy, radikulopatií různého původu, neuralgií, bolestí hlavy s doprovodnými spasmy v oblasti šíjních a spánkových svalů, migrén a bolestí zad. 

Denní příjem hořčíku je optimální u mužů, těhotných a kojících žen 400–420 mg, u ostatních žen 300–320 mg denně. Lépe než z potravy se hořčík vstřebává z vody, kde je ve formě iontů, tímto má vyšší biodostupnost než hořčík v potravinách. Ideální je vyvážená strava a minerální vody s vyšším obsahem hořčíku, ale s nízkým obsahem sodíku. V případě nezbytné terapie u převážné většiny neurologických onemocnění je kromě režimových stravovacích opatření nezbytná současná přídatná terapie preparáty hořčíku.

Ve své praxi preferuji preparát Magnosolv s obsahem 365 mg v jednom sáčku, a to z mnoha důvodů. Obsah sáčku se rozpustí v libovolném množství tekutiny. Tímto se zvýší jeho biodostupnost. Je ho možno vypít jednorázově v množství např. 2 dcl nebo až v 1 litru vody k popíjení nápoje o příjemné chuti během dne. Tímto způsobem pacienti předcházejí nežádoucímu průjmovitému účinku a současně je možné sledovat optimální příjem tekutin.

Laxativní účinky jsou výhodou u pacientů s chronickou obstipací, což bývá doprovodný jev u neurologických onemocnění s motorickým hendikepem především u onemocnění Parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou nebo cévní mozkovou příhodou se závažnějším motorickým deficitem. Magnosolv neobsahuje cukr, je vhodný i pro diabetiky.

Při užívání není třeba se obávat tvorby ledvinných či žlučových kamenů. Pacienti jsou s tímto preparátem spokojeni. Často ho označují za chutnou limonádu. Přerušení léčby je nutné pouze v případě dyspepsie dolního typu s průjmovitou stolicí, kde nepomůže prodloužené podávání během více hodin.

Dávkování se řídí podle stupně nedostatku hořčíku. Při snížené koncentraci v krevním séru (chronickém nedostatku hořčíku) je vhodné denní užívání min. po dobu 4 týdnů. Průměrná denní dávka se doporučuje 4,5 mg hořčíku na kg tělesné hmotnosti. V případě pravidelného užívání a výskytu silné únavy je třeba vyloučit zvýšenou koncentraci hořčíku v krevním séru.

 MUDr. Jiřina Vošmerová 

neurol. odd. 

nemocnice Třebíč



Štítky
Gynekologie a porodnictví Interní lékařství Neurologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Hořčík nad zlato aneb Nedostatek magnézia z pohledu internisty, neurologa a gynekologa
Autoři: MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D., MUDr. Magdaléna Hlavačková, MUDr. Petra Herboltová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#