#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Magnezium z pohledu ambulantního gynekologa

16. 4. 2016

Hořčík neboli magnezium je nezbytný prvek pro mnoho procesů v organismu, je to čtvrtý nejdůležitější kation v lidském těle. Je kofaktorem více než 300 enzymů, které regulují biochemické procesy, včetně proteosyntézy, hladiny glykémie, svalové a nervové funkce a regulace krevního tlaku.

Hořčík neboli magnezium je nezbytný prvek pro mnoho procesů v organismu, je to čtvrtý nejdůležitější kation v lidském těle. Je kofaktorem více než 300 enzymů, které regulují biochemické procesy, včetně proteosyntézy, hladiny glykémie, svalové a nervové funkce a regulace krevního tlaku. Udržování rovnováhy hořčíku je předpokladem pro udržení správných funkcí organismu.

Dospělé tělo obsahuje cca 25 mg magnezia. Cca 60 % Mg2+ je ve skeletu, 40 % Mg2+ ve svalovině a měkkých tkáních, necelé 1 % Mg2+ je v extracelulární tekutině. Mezi extracelulárním a intracelulárním prostředím panuje dynamická rovnováha. Nejvyšší množství magnezia je v mitochondriích.

Magnezium se přirozeně vyskytuje v potravě. Bohatý na hořčík je špenát, zelená zelenina (obsahuje chlorofyl), hrách, fazole, ořechy, semínka, neopracované zrní (obsahují klíček a otruby, bohaté na Mg2+).

Doporučená denní dávka magnezia pro těhotnou ženu je cca 400 mg. Hořčík se vstřebává v celé délce tenkého střeva, tělo přijme cca 30 %, zbytek se vyloučí stolicí. Homeostáza je regulována exkrecí/ reabsorbcí v ledvinách. Při nadbytku se magnezium vylučuje močí, při nedostatku se opětovně vstřebává. Pro podrobnější informace odkazuji na učebnice biochemie.

Při perorálním podání se přednostně ukládá v kostech, naplňují se pooly. Hladina v séru není přesným indikátorem množství magnezia v těle, je velmi orientační. Důvodem je fakt, že jeho největší koncentrace se nachází intracelulárně. Biopsie svaloviny není vhodná pro běžné stanovení hladiny magnezia v organismu.

Pokud podáváme magnezium perorálně v doporučených dávkách, nehrozí hypermagnezémie. Důležitá je správná funkce ledvin. Pokud jsou ledviny poškozené nebo selhávají, nemohou nadbytečný hořčík vyloučit. Vysoké dávky způsobí křeče, průjem, ztrátu patelárního reflexu a letargie.

Těhotenství je stav fyziologicky spojený s nedostatkem magnezia. Hodnota v séru klesá, magnezium je spotřebováno na růst plodu, ke stavbě orgánů, tvorbě kostí a CNS. Současně se zvyšuje vylučování hořčíku ledvinami. Hypomagnezémie v graviditě může mít za důsledek zvýšené riziko potratu nebo předčasný porod, placentární insuficienci a hypotrofizaci plodu či rozvoj gestózy.

Suplementaci magneziem je vhodné doplnit i při dysmenoree. Často souvisí s patologickou kontraktilitou děložní svaloviny. Dalšími možnými symptomy hypomagnezémie jsou poruchy menstruačního cyklu, hypomenorea a pozdní nástup menstruačního cyklu.

Závěrem lze říci, že preventivní podávání magnezia má tu přednost, že v doporučených dávkách, zejména při perorálním podání, nemůže prakticky vyvolat žádné škodlivé vedlejší účinky. Jednotlivé perorální preparáty se od sebe neliší jen formou (granulát, šumivé tablety, tablety), ale i množstvím skutečně využitelného magnezia. Řada literárních údajů upřednostňuje magnezium-citrát. Je biologicky dostupnější a umožňuje lepší využití hořčíku při jeho nedostatku (magnezium se významně podílí na průběhu Krebsova neboli citrátového cyklu).

MUDr. Zuzana Vejběrová
Gynekologicko-porodnické odd., ON Příbram a.s.



Štítky
Gynekologie a porodnictví Interní lékařství Neurologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Hořčík nad zlato aneb Nedostatek magnézia z pohledu internisty, neurologa a gynekologa
Autoři: MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D., MUDr. Magdaléna Hlavačková, MUDr. Petra Herboltová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#