#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hořčík v klinické praxi

29. 5. 2017

Přestože se jedná o čtvrtou nejčastější minerální látku v našem organismu, hořčíku (Mg) byla donedávna věnována jen malá pozornost. Následující stručný přehled zdůrazňuje důležitost jeho role pro fungování našeho organismu, důsledky jeho deficitu i doporučené denní dávky.

Přestože se jedná o čtvrtou nejčastější minerální látku v našem organismu, hořčíku (Mg) byla donedávna věnována jen malá pozornost. Následující stručný přehled zdůrazňuje důležitost jeho role pro fungování našeho organismu, důsledky jeho deficitu i doporučené denní dávky.

Klíčová role hořčíku v lidském organismu

Dnes se předpokládá, že Mg je kofaktorem více než 300 enzymatických reakcí a klíčovou roli hraje především v energetickém metabolismu (ATP). Dále je tento prvek nezbytně nutný pro syntézu DNA a RNA, proliferaci buněk a syntézu proteinů. Z fyziologického hlediska je důležitý pro cévní tonus, regulaci krevního tlaku, excitabilitu myokardu, metabolismus inzulinu, svalovou kontrakci, nervové vedení, neuromuskulární přenos aj.

Chronický deficit Mg a jeho důsledky

Epidemiologické studie v Evropě a Severní Americe ukázaly, že lidé, kteří konzumují dietu západního typu, mají nízký příjem Mg, tj. < 30–50 % doporučené denní dávky (DDD), a že za posledních 100 let se příjem Mg dramaticky snížil z přibližně 500 mg/den na 175–225 mg/den. Za chronický deficit Mg je považována hodnota Mg v séru < 0,75 mmol/l, i když je třeba si uvědomit, že hodnota v séru představuje pouze 0,3 % celkového Mg v těle.

Nízké hladiny Mg jsou spojovány s řadou chronických onemocnění, jakými jsou inzulinová rezistence a diabetes mellitus 2. typu, metabolický syndrom, hypertenze, ateroskleróza, kardiovaskulární onemocnění (včetně náhlé mozkové příhody), Alzheimerova nemoc, deprese, migréna, poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), osteoporóza, premenstruační syndrom, preeklampsie a eklampsie, urolitiáza, astma aj.

Doporučené denní dávky

V současné době doporučená denní dávka pro Mg činí 80 mg/den u dětí ve věku 1–3 let a 130 mg/den u dětí ve věku 4–8 let. U chlapců ve věku 9–13 let činí hodnota DDD 240 mg/den a zvyšuje se na 420 mg/den u mužů. U dívek se DDD pro Mg pohybuje mezi 240 mg/den (ve věku 9–13 let) a 360 mg/den (ve věku 14–18 let). DDD pro dospělé ženy činí 320 mg/den. 

Závěr

Vzhledem k široké plejádě účinků může suplementace hořčíku přinést benefit v prevenci i terapii řady onemocnění, především neuromuskulárních, nervových a kardiovaskulárních.  

(ada)

Zdroj: Grober U., Schmidt J., Kisters K. Magnesium in prevention and therapy. Nutrients 2015; 7 (9): 8199–8226, doi: 10.3390/nu7095388.



Štítky
Gynekologie a porodnictví Interní lékařství Neurologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Hořčík nad zlato aneb Nedostatek magnézia z pohledu internisty, neurologa a gynekologa
Autoři: MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D., MUDr. Magdaléna Hlavačková, MUDr. Petra Herboltová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#