#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pití kávy je spojeno s nižší celkovou mortalitou

5. 2. 2016

Podle 10leté americké studie mají lidé, kteří konzumují až 5 šálků kávy denně, nižší mortalitu včetně úmrtí na srdečně-cévní choroby a diabetes než osoby, které kávu nepijí. Stejné výsledky byly zjištěny také pro kávu bez kofeinu.

Autoři této práce použili údaje z předchozí studie u 90 317 dospělých jedinců bez onkologického a kardiovaskulárního onemocnění v anamnéze, kteří byli sledováni od roku 1998 do roku 2009. Na začátku studie respondenti uvedli četnost konzumace kávy spolu s dalšími podrobnostmi o jídelníčku a zdravotním stavu.

Do konce sledování zemřelo 8 700 účastníků studie. Po zohlednění dalších faktorů, např. kouření, byla zjištěna nejnižší mortalita u osob, které pily 4–5 šálků kávy denně, a to bez ohledu na to, zda s kofeinem, či bez něj. Lidé, kteří pili 2–3 šálky kávy denně, měli během sledování přibližně o 18 % nižší mortalitu než lidé, kteří kávu nepili vůbec. Nižší bylo riziko úmrtí na onemocnění srdce, chronická respirační onemocnění, diabetes, pneumonii, chřipku a sebevraždy. Nebyla zjištěna nižší mortalita na onkologická onemocnění.

„I když pití kávy v epidemiologických studiích negativně korelovalo s incidencí určitých druhů maligních onemocnění, my jsme souvislost mezi kávou a onkologickou mortalitou nepozorovali. Může to být dáno tím, že káva snižuje mortalitu pouze u některých druhů maligních nádorů,“ uvedla hlavní autorka této studie dr. Erikka Loftfieldová z Národního onkologického ústavu (NCI) v Rockville (Maryland, USA). Konzumace až 5 šálků kávy denně (400 mg kofeinu) podle jejích slov není spojena s žádným dlouhodobým zdravotním rizikem. Střední příjem kofeinu do 200 mg denně je podle stanoviska Americké gynekologicko-porodnické společnosti (ACOG) bezpečný dokonce i pro těhotné ženy.

Dr. Marc J. Gunter z londýnské Imperial College dodává, že stále přibývá vysoce kvalitních studií dokládajících, že lidé, kteří pijí kávu, jsou celkově zdravější. Káva obsahuje kromě kofeinu řadu látek, jako jsou fenolové kyseliny, flavonoidy a draslík. Možné ovšem je, že pití kávy jde ruku v ruce se zdravými návyky, jako je cvičení nebo zdravější strava, jež autoři této práce nezohlednili. Výsledky studie tedy nelze jednoduše interpretovat tak, že pití kávy prodlužuje život.

(zza)

Zdroj: Doyle K. Drinking coffee tied to lower risk of death. Medscape 2015 Dec 17.
Dostupné na: http://www.medscape.com/viewarticle/856119 [navštíveno 18. 1. 2016]



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#