#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stronciumranelát zůstává vhodnou terapeutickou alternativou léčby osteoporózy

9. 3. 2015

Stronciumranelát je antiosteoporotický lék s prokázanou účinností na snížení rizika vertebrálních i nevertebrálních zlomenin včetně zlomenin krčku femuru u postmenopauzálních žen i mužů s osteoporózou. Analýza základních registračních studií se stronciumranelátem potvrdila, že po zohlednění kardiovaskulárních kontraindikací zařazených do SPC v květnu 2013 zůstává účinným lékem v terapii osteoporózy.

Pravidelná aktualizace zpráv o bezpečnosti léčby z roku 2012 zjistila nepoměr ve výskytu infarktu myokardu (IM) při léčbě stronciumranelátem (SR). Následná sdružená analýza 7 randomizovaných kontrolovaných studií s tímto přípravkem ukázala častější výskyt IM u SR v porovnání s placebem (1,7 vs. 1,1 %, p = 0,020). Přestože observační studie provedené v podmínkách reálné praxe toto zvýšené riziko nepotvrdily, rozhodla Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) o zařazení nových kardiovaskulárních kontraindikací léčby stronciumranelátem, která jsou součástí stávajícího souhrnu údajů o přípravku (SPC).

Nově provedená analýza údajů z randomizovaných kontrolovaných studií, do které byli zařazeni pouze pacienti bez nových kardiovaskulárních kontraindikací (prokázaná ischemická choroba srdeční, onemocnění periferních tepen a/nebo cerebrovaskulární onemocnění, hypertenze neupravená léčbou), ukázala srovnatelné riziko IM při léčbě stronciumranelátem a placebem (p = 0,988). Srovnatelný byl i výskyt všech ischemických příhod, kardiovaskulární mortality i rizika náhlé smrti. Velmi důležité je, že u pacientů bez kardiovaskulárních kontraindikací byla potvrzena stejná účinnost stronciumranelátu v léčbě osteoporózy jako u původní populace.

Na základě těchto výsledků vyhodnotila EMA poměr přínosů a rizik stronciumranelátu v léčbě osteoporózy jako příznivý. Stronciumranelát je tedy při respektování indikací a kontraindikací velmi účinný a bezpečný antiosteoporotický lék, který zůstává přínosnou alternativou v léčbě osteoporózy.

(zza)

Zdroj: Růžičková O. Postavení stroncium ranelátu v léčbě osteoporózy. Acta Medicinae. 7/2014: 3–5.



Štítky
Interní lékařství Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#