#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přímý efekt očkování proti HPV současně u chlapců i dívek – analytická studie

31. 8. 2015

Očkování proti lidskému papilomaviru (HPV) je dnes zavedeno v řadě zemí s cílem ochránit dívky a ženy před nádorem děložního čípku. Rozšíření očkovacího programu i na chlapce by mohlo znamenat přínos i pro ženy, i když tento přínos bude nejspíše malý. Narůstající důkazy o roli HPV infekce v rozvoji jiných nádorů tak otvírají další oblast pro protektivní efekt HPV vakcinace. Jaká je role očkování chlapců v prevenci nádorů spojených s HPV infekcí?

Holandští autoři se zaměřili na posouzení efektu očkování HPV u chlapců na prevenci zátěže nádorovým onemocněním u mužů. Ve své práci využili přístup bayesináské syntetické metody, kdy hodnotili dopad očkování proti HPV sérotypu 16 a 18 na výskyt karcinomů anorekta, penisu či orofaryngu, a to u heterosexuálů i homosexuálů. Nižší nákaza mužů HPV od očkovaných dívek vede k nižšímu riziku HPV asociovaných nádorových onemocnění, nemá však vliv na riziko rozvoje těchto nádorů u homosexuálů.

Tato statisticky zaměřená studie ukázala, že před zavedením HPV očkování v Holandsku byla ztráta let získaného života v plné síle (QALY, Quality Adjusted Life Years) na 1000 mužů 14,9. Toto číslo by bylo sníženo o 37 %, pokud by bylo proočkováno 60 % dívek (což je současný stav proočkovanosti proti HPV v Holandsku). Pokud by se míra ochrany mužů měla navýšit, pak by bylo potřeba naočkovat 795 chlapců k ochraně jednoho dalšího muže před nádorovým onemocněním spojeným s HPV. Pokud by byla proočkovanou dívek 90 %, pak by zátěž nádorovým onemocněním spojeným s HPV u mužů byla snížena o 66 %. Pak by bylo potřeba naočkovat 1735 chlapců k ochraně jednoho dalšího muže.

Tato studie prokázala, že z vakcinace dívek muži profitují nepřímo. Toto však neplatí u homosexuálních mužů, zejména pokud jde o anorektální karcinom. Odhaduje se, že očkování dívek může mít významný vliv na zátěž spojenou s orofaryngeálními karcinomy.

Studie konstatuje, že představitelé států by se měli v první řadě zaměřit na co největší proočkovanost u dívek. Zahrnutí chlapců do preadolescentních HPV očkovacích programů bude vhodné, pokud bude společnost schopna tento program financovat. Význam očkování chlapců se bude odvíjet od cen vakcín a míry proočkovanosti dívek. Každopádně platí, že program HPV očkování dívek by měl být jednou z priorit rozvinutých států.

(eza)

Zdroj: Bogaards J. A. Et al. Direct benefit of vaccinating boys along with girl against oncogenic human papillomavirus: baesian evidence synthesis. BMJ 2015, 650: h2016



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#