#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Informovanost o rizicích HPV pro muže není dostatečná

17. 4. 2015

Průzkum na francouzských středních školách ukázal nedostatečnou informovanost chlapců o riziku, které pro ně představuje infekce lidským papilomavirem (HPV).

Incidence nádorů hlavy a krku dnes stoupá především z důvodu přenosu HPV při orálním sexu. Zdravotní průzkumy ukázaly, že očkování chlapců proti HPV může snížit šíření tohoto viru a riziko genitálních bradavic a malignit souvisejících s HPV. Některé státy včetně Francie však doporučují očkování proti HPV pouze u dívek. Francouzští autoři proto provedli průzkum mezi dospívajícími chlapci s cílem identifikovat přijatelnost tohoto očkování u chlapců a možné bariéry.

Během května a června 2013 distribuovali anonymní dotazník 882 studentům středních škol v Lorraine. Odpovědi získali od 328 respondentů. Výsledky ukázaly, že o HPV slyšelo 47 % dotázaných chlapců, z nichž 79 % se domnívalo, že HPV má na svědomí pouze karcinom děložního čípku, a 67 % chlapců si myslelo, že očkování chrání pouze dívky. Jen 39 % respondentů vědělo, že HPV může způsobit genitální bradavice. Celkově z výsledků vyplynulo, že chlapci nejsou informováni o riziku, které HPV představuje pro mužské pohlaví.

Přijatelnost očkování proti HPV by mohla zvýšit větší informovanost o všech rizicích spojených s infekcí HPV.

(zza)

Zdroj: Gellenoncourt A., Patricio P. D. Evaluation of the acceptability of the human papillomavirus vaccine among male high school students in Lorraine. Sante Publique. 2015 Jan 20; 26 (6): 753–61.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#