#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Infekcí HPV jsou ve stejné míře ohroženi i muži, kteří mají sex s muži

28. 4. 2015

Incidence infekce lidským papilomavirem (HPV) je stejná u mužů, kteří mají sex s muži, i u mužů, kteří mají sex se ženami (25 % vs. 21 %). Ukázala to mezinárodní čtyřletá studie s více než 3500 HIV negativními muži, kteří neměli genitální bradavice.

Autoři vyšli z údajů dokládajících vysoký výskyt chorob souvisejících s HPV u HIV negativních mužů, kteří mají sex s muži. Ve své studii v průběhu 4 let prováděli každých 6 měsíců genotypizaci vzorků z genitálií mužů ve věku 18 až 70 let z USA, Mexika a Brazílie. Vzorky získali od 465 mužů, kteří mají sex s muži (MSM), a od 3029 mužů, kteří mají sex se ženami (MSŽ). Určili incidenci a clearance infekce HPV.

Výsledky ukázaly podobnou 12měsíční kumulativní incidenci genitální infekce HPV u MSM (25 %, 95% CI 21–30 %) i MSŽ (21 %, 95% CI 20–23 %). Po stratifikaci na bydliště byla u MSM zjištěna alespoň v jednom městě vyšší incidence genotypů HPV obsažených v kvadrivalentní vakcíně a HPV45 a HPV11. Střední doba do vymizení infekce HPV16 byla mezi skupinami MSM a MSŽ také srovnatelná a byla delší než 6 měsíců.

Tato studie ukázala, že riziko genitální infekce HPV u mužů nezávisí na tom, zda mají sex se ženami, nebo s muži. Očkování dívek proti HPV nijak nesníží riziko této infekce u mužů, kteří mají sex s muži.

(zza)

Zdroj: Nyitray A. G., Chang M., Villa L. L., et al. The natural history of genital human papillomavirus among HIV-negative men having sex with men and menhaving sex with women. J Infect Dis. 2015 Feb 3. pii: jiv061. [Epub ahead of print]



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#