#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Žádná změna ve využívání opioidů v pooperační léčbě

2. 11. 2016

Vzhledem k aktuálně doporučovanému multimodálnímu přístupu k léčbě pooperační bolesti bez rutinního podávání opioidů (1) je přínosem znát trendy ve využívání této léčby. Americká studie provedená v letech 2009–2012 (2) hodnotila vývoj užívání opioidů, skóre spokojenosti pacientů související s bolestí a průměrného skóre bolesti během hospitalizace po kolorektální operaci.

Nová studie

Jednalo se o retrospektivní kohortovou studii u dospělých pacientů provedenou na jednom pracovišti (klinice) v americkém Clevelandu. Autoři získali údaje o užívání opioidů a skóre bolesti z elektronických zdravotních záznamů a údaje o skóre spokojenosti pacientů související s bolestí z průzkumu Hospital Consumer Assessment of Healthcare Providers and System (HCAHPS).

Studie nenalezla žádný vzestupný ani sestupný trend v užívání opioidů ani ve skóre spokojenosti pacientů související s bolestí. Zjištěn byl významný meziroční nárůst průměrného denního skóre bolesti z 2,8 ± 1,5 na 3,8 ± 1,5 bodu (95% CI 0,02–0,04; p < 0,001).

Závěr

I přesto, že pooperační bolest se daří dostatečně zvládnout pouze u < 50 % operovaných pacientů (1), nevykazují trendy ze zmíněného chirurgického pracoviště během 3 let žádné změny v užívání opioidů ani ve spokojenosti hospitalizovaných pacientů související s bolestí (2).  Vzhledem k dostupnosti účinných neopioidních analgetik a nefarmakologické léčby mají tyto postupy tvořit nedílnou součást multimodální pooperační léčby bolesti (1). Jednou z možností neopioidní farmakologické léčby dostupných v českých podmínkách je kombinace diklofenaku s orfenadrinem v i. v. infuzi (Neodolpasse), která prokázala snížení spotřeby opioidních analgetik v prvních 24 hodinách po velké ortopedické operaci (3).

(zza)

Zdroje:
1. Chou R., Gordon B. D., de Leon-Casasola O. A. et al. Management of postoperative pain: a clinical practice guideline from the American Pain Society, the American Society of Regional Anesthesia and Pain Medicine, and the American Society of Anesthesiologists’ Committee on Regional Anesthesia, Executive Committee, and Administrative Council. J Pain 2016 Feb; 17 (2): 131–157.
2. Maheshwari K., Cummings K. R., Farag E. et al. A temporal analysis of opioid use, patient satisfaction, and pain scores in colorectal surgery patients. J Clin Anesth 2016 Nov; 34: 661–667.
3. Gombotz H., Lochner R., Sigl R. et al. Opiate sparing effect of fixed combination of diclophenac and orphenadrine after unilateral total hip arthroplasty: a double-blind, randomized, placebo-controlled, multi-centre clinical trial. Wien Med Wochenschr 2010 Nov; 160 (19–20): 526–534.



Štítky
Anesteziologie a resuscitace Chirurgie všeobecná Neurologie Ortopedie Sestra Traumatologie Urgentní medicína Algeziologie
Nejnovější kurzy
Léčba akutní pooperační bolesti
Autoři: doc. MUDr. Jiří Málek, CSc.

Léčba bolestí dolních zad
Autoři: MUDr. Marek Hakl, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#