#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost a bezpečnostní profil přípravku Neodolpasse v krátkodobé léčbě akutní bolesti

4. 1. 2018

Přípravek Neodolpasse je indikován k léčbě akutní bolesti se zánětem a spasmem kosterního svalstva. Jedná se o pooperační nebo revmatické bolesti a vertebrogenní algické syndromy. Účinnými složkami léku jsou diklofenak (75 mg) a orfenadrin (30 mg) v infuzním roztoku.

Účinné látky

Diklofenak je nesteroidní antiflogistikum (NSAID) inhibující enzymy COX1 a COX2 (asi 10× více), které se účastní syntézy prostaglandinů a tromboxanů v CNS i na periferii. Vedle antiflogistického působení účinkuje i analgeticky, antipyreticky a krátkodobě reverzibilně antiagregačně.

Orfenadrin je centrální myorelaxans blokující receptory muskarinové (centrálně myorelaxační efekt), histaminové (analgetický, sedativní efekt), NMDA (analgetický efekt) a dále periferní sodíkové kanály (analgetický efekt). Uvolňuje pouze patologicky zvýšený tonus příčně pruhovaného svalstva a kromě toho se uplatňuje při mírnění tenzních a histaminových bolestí hlavy a potencuje účinek opiátů při neuropatických bolestech.

Farmakokinetika

Obě složky jsou metabolizovány v játrech. Doba analgetického působení činí u orfenadrinu 14−17 hodin, u diklofenaku 6 hodin. Podává se jedna infuze za 24 hodin. Interval lze i zkrátit, nejmenší odstup mezi aplikací však činí 8 hodin. Celková doba léčby by neměla přesahovat 10 dnů. Při tomto dávkování se výrazně snižuje riziko nežádoucích účinků (NÚ).

Bezpečnostní profil

K nežádoucím účinkům patří anticholinergní projevy (sucho v ústech), ospalost, výjimečně naopak zmatenost a stimulace. Dále se mohou v menší míře objevit NÚ typické pro NSAIDs (gastrointestinální [GIT], krvácivé, renální, kardiovaskulární [KVS], alergické, hepatotoxické). Ve srovnání s nejčastěji používaným NSAID ibuprofenem má diklofenak podobnou míru rizika komplikací GIT a bezpečnější antiagregační profil. Evropská léková agentura (EMA) vydala upozornění ohledně KVS NÚ diklofenaku: zhoršuje hypertenzi, může zhoršit srdeční selhání a zvýšit riziko arteriální trombózy. Výskyt těchto NÚ je však silně závislý na kumulativní dávce (150 mg denně po dobu 1 roku zvyšuje riziko o 3 ‰). NÚ orfenadrinu jsou pak téměř zanedbatelné a mohou se projevit spíše u starších osob trpících demencí.

Klíčové benefity

Přípravek s výhodou kombinuje několik mechanismů analgetického působení, které zaručují rychlý a silný efekt při vysoké bezpečnosti. Při krátkodobém podávání je diklofenak nejbezpečnějším NSAID a předávkování je prakticky vyloučeno. Výhodou je léková forma – infuzní roztok není nutno dále ředit, čímž se usnadní aplikace a eliminuje riziko kontaminace.

(mir)

Zdroj: Urbánek K. Neodolpasse, jeho účinnost a bezpečnostní profil.



Štítky
Anesteziologie a resuscitace Chirurgie všeobecná Neurologie Ortopedie Sestra Traumatologie Urgentní medicína Algeziologie
Nejnovější kurzy
Léčba akutní pooperační bolesti
Autoři: doc. MUDr. Jiří Málek, CSc.

Léčba bolestí dolních zad
Autoři: MUDr. Marek Hakl, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#