#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové doporučené postupy pro léčbu pooperační bolesti vypracované Americkou společností pro léčbu bolesti

7. 12. 2016

U většiny pacientů, kteří podstoupí chirurgický výkon, je třeba léčit akutní pooperační bolest. Dle důkazů však méně než polovina z nich uvedla, že jim terapie poskytla adekvátní úlevu. V The Journal of Pain byla v roce 2016 publikována doporučení American Pain Society pro management pooperační bolesti dětí a dospělých.

Individuální plán založený na potřebách pacienta

American Pain Society připravila nová doporučení pro léčbu pooperační bolesti ve spolupráci s American Society of Anesthesiologists a American Society for Regional Anesthesia. Po zhodnocení dostupných vědeckých důkazů bylo formulováno 32 doporučení týkajících se různých aspektů zvládání pooperační léčby bolesti včetně edukace pacienta, plánování perioperačního postupu, použití různých farmakologických i nefarmakologických způsobů léčby bolesti nebo ambulantní péče. Doporučení jsou založena na předpokladu, že optimální léčba bolesti začíná předoperačním vyhodnocením stavu pacienta a vytvořením plánu péče vycházejícího z potřeb konkrétního pacienta a typu chirurgického výkonu.

Podpora multimodálních režimů léčby bolesti

Důkazy podporují využití multimodálních režimů léčby bolesti, jejichž jednotlivé komponenty závisejí na stavu pacienta a druhu chirurgického výkonu. Guidelines jsou založena na systematickém zhodnocení důkazů. Úroveň důkazů byla hodnocena jako vysoká, střední nebo nízká. Z 32 doporučení jsou 4 založena na vysoké a 11 na nízké úrovni důkazů.

Čtyři doporučení s vysokou úrovní důkazů jsou:

  • Kliničtí lékaři by měli k léčbě pooperační bolesti u dětí i dospělých použít multimodální analgezii nebo kombinaci analgetik a nefarmakologických intervencí. Různé mechanismy a místa účinku mohou mít synergický nebo aditivní efekt a mohou vést k účinnější kontrole bolesti. Bylo prokázáno, že použití různých látek působících na odlišných receptorech nebo použití více různých aplikačních technik (například systémového podání v kombinaci s neuraxiálním) vede k lepší kontrole bolesti a snížení spotřeby opioidů.
  • Pokud neexistují kontraindikace, měli by kliničtí lékaři do léčby pooperační bolesti dětí i dospělých zařadit jako součást multimodálního režimu podání paracetamolu a/nebo nesteroidních protizánětlivých látek. V našich podmínkách se dobře osvědčila např. kombinace analgeticky působícího nesteroidního antirevmatika (diklofenaku) a centrálně působícího myorelaxancia (orfenadrinu).
  • Je doporučeno zvážit použití pooperační analgezie vedené cestou periferní regionální anestezie, která je zvolena na základě provedeného chirurgického zákroku, a to jako součásti multimodálního přístupu.
  • Po velkých hrudních a břišních operacích je doporučeno podat neuraxiální analgezii (epidurální analgezii za využití lokálních anestetik s opioidy či bez nich nebo intratekální aplikaci opioidů), a to především u pacientů s rizikem kardiovaskulárních či plicních komplikací nebo s rizikem prolongovaného ilea.

Závěr

guidelines založených na vědeckých důkazech vyplývá, že bezpečný a účinný management pooperační bolesti by měl být založen na individuálním přístupu, který vychází ze stavu pacienta a druhu chirurgického výkonu. V řadě případů je vhodné použít multimodální způsob léčby bolesti.

(blu)

Zdroje:
1. Chou R., Gordon D. B., de Leon-Casasola O. A. et al. Management of postoperative pain: a clinical practice guideline from the American Pain Society, the American Society of Regional Anesthesia and Pain Medicine, and the American Society of Anesthesiologists’ Committee on Regional Anesthesia, Executive Committee, and Administrative Council. J Pain 2016; 17 (2): 131–157, doi: 10.1016/j.jpain.2015.12.008.
2. SPC Neodolpasse. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?kod=0010086



Štítky
Anesteziologie a resuscitace Chirurgie všeobecná Neurologie Ortopedie Sestra Traumatologie Urgentní medicína Algeziologie
Nejnovější kurzy
Léčba akutní pooperační bolesti
Autoři: doc. MUDr. Jiří Málek, CSc.

Léčba bolestí dolních zad
Autoři: MUDr. Marek Hakl, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#