#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv stresu na imunitní systém při psoriáze

21. 7. 2009

Psychický stres způsobuje změny ve fenotypu cirkulujících lymfocytů. V souvislosti s psoriázou je považován za jeden ze spouštěcích faktorů tohoto onemocnění.

Psychický stres způsobuje změny ve fenotypu cirkulujících lymfocytů. V souvislosti s psoriázou je považován za jeden ze spouštěcích faktorů tohoto onemocnění. V dubnu letošního roku byla v časopise The British Journal of Dermatology uveřejněna studie zabývající se právě vlivem stresu na imunitní systém u pacientů s lupénkou.

Metodika studie

Studie se zúčastnilo 15 pacientů s chronickou stabilní formou lupénky bez psoriatické artritidy a 15 zdravých dobrovolníků. Obě skupiny byly vystaveny krátkodobému stresu v laboratoři. 1 hodinu před expozicí stresu, během ní a 1 hodinu po ní byl proveden odběr periferní krve a analýza CD8+ T-lymfocytů, CLA+ lymfocytů a LFA-1+ lymfocytů pomocí průtokové cytometrie in vitro.

Výsledky studie

Psychický stres vedl u pacientů s psoriázou k rychlému podstatnému zvýšení počtu CLA+ CD3+ T-lymfocytů v kontrastu s kontrolní skupinou zdravých subjektů, u kterých došlo k nižšímu početnímu nárůstu.

Jednu hodinu po stresové expozici bylo u nemocných s lupénkou zaznamenáno prudké snížení počtu výše zmíněného typu lymfocytů, zatímco u druhé, kontrolní skupiny byla sestupná tendence méně výrazná. Podobné výsledky byly registrovány rovněž u LFA-1+ CD3+ T-lymfocytů, zatímco k podobným změnám v počtu CD8+ cytotoxických T-lymfocytů došlo jen v případě pacientů s psoriázou.

Ve skupině NK-buněk došlo u CD2+/CD16+ a CD2+/CD56+ NK-buněk ke srovnatelným stresem indukovaným změnám, kdežto zvýšení počtu CLA+ NK-buněk v závislosti na stresu bylo pozorováno pouze u nemocných s lupénkou.

Závěry studie

Výsledky studie ukazují na jasnou spojitost počtu cirkulujících lymfocytů a psychického stresu, která je výraznější u pacientů s psoriázou oproti skupině zdravých jedinců.

Otázkami souvislosti těchto poznatků s možnou zvýšenou akumulací daných buněk v kůži se musí zabývat další studie. Výsledky referované studie také nabádají k bližšímu prozkoumání využití psychoterapeutických metod ke zkvalitnění života nemocných s psoriázou.

(veri)

Zdroj: Schmid-Ott, G., The British Journal of Dermatology. 2009; 160 (4): 782–785.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#