#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv celotělové kryoterapie na oběhové parametry

15. 4. 2012

Italská studie prokázala bezpečnost celotělové kryoterapie používané u revmatických chorob z hlediska krevního tlaku a srdeční frekvence.

Léčba chladem se již tradičně používá ke zmírnění bolestivých příznaků. Neobvyklou metodou kryoterapie je tzv. celotělová kryoterapie (WBC), kdy je pacient vystaven působení extrémního chladu. Metoda byla zavedena zhruba před 30 lety a spočívá v krátkodobém pobytu (2–3 minuty) ve speciální kryokomoře se zcela suchým vzduchem o řízené teplotě –110 až –160 °C. WBC se používá u řady chorob, zejména u revmatických onemocnění – revmatoidní artritidě a Bechtěrevově chorobě s převážně kloubní manifestací. Dlouhodobého účinku se dosahuje při 10 až 30 expozicích chladu.

Cílem této studie bylo zhodnotit účinky WBC na krevní tlak (TK) a srdeční frekvenci u dospělých osob s nepatologickými hodnotami TK (WBC je kontraindikována při hodnotách TK dlouhodobě přesahujících 160/110 mmHg a dalších stavech). Zahrnuto bylo 80 osob (36 žen a 44 mužů) ve věkovém rozmezí 19–80 let, kteří podstoupili 4 až 17 expozic extrémnímu chladu. Celkem se jednalo o 816 případů aplikace WBC. Těsně před pobytem v kryokomoře a ihned po jejím opuštění byl účastníkům měřen systolický tlak krve (STK), diastolický tlak krve (DTK) a srdeční frekvence.

Výsledky studie ukázaly, že pobyt v kryokomoře nevedl k žádným statisticky významným změnám STK, DTK ani srdeční frekvence (p < 0,05).

Autoři došli k závěru, že WBC je z hlediska změn TK a srdeční frekvence u dospělých pacientů při dodržení kontraindikací bezpečná terapeutická metoda a že patologické změny oběhových parametrů lze považovat za vzácné. V průběhu léčby se ovšem doporučuje individuální monitorování pacientů.

(zza)

Zdroj: Bonomi F. G., De Nardi M., Fappani A., et al. Impact of Different Treatment of Whole-Body Cryotherapy on Circulatory Parameters. Arch Immunol Ther Exp (Warsz). 2012 Feb 7. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#