#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

U psoriázy jsou v rozporu s většinou doporučení často předepisovány systémové kortikosteroidy

25. 8. 2014

Údaje z americké národní databáze z let 1989–2010 ukazují vysoký podíl pacientů, u nichž jsou z důvodu psoriázy předepisovány systémové kortikosteroidy, i když většina terapeutických standardů tento postup nedoporučuje. Tuto léčbu předepisují většinou dermatologové a trend se v průběhu doby nemění.

V květnu 2014 byly publikovány výsledky studie, jejímž cílem bylo posoudit podíl preskripcí systémových kortikosteroidů v léčbě psoriázy. Autoři použili údaje o předepsané systémové léčbě psoriázy (v období 1989–2010) z National Ambulatory Medical Care Survey (NAMCS), což je národní průzkum využívání a poskytování ambulantní zdravotní péče v USA. Zjištěné výsledky byly potvrzeny na základě analýz dat z MarketScan Medicaid (databáze využívání zdravotní péče několika států USA) z období 2003–2007.

Výsledky ukázaly, že systémové kortikosteroidy byly předepsány při 650 000 (31 %) z 21 milionů návštěv u lékaře z důvodu psoriázy, přičemž 93 % těchto návštěv proběhlo u dermatologů. Mezi 9 nejčastěji předepisovanými systémovými léků u psoriázy byly 3 kortikosteroidy. Kortikosteroidy představovaly druhou nejčastěji předepisovanou systémovou léčbu psoriázy a v průběhu doby nedošlo k žádné významné změně jejich podávání. Podle údajů z MarketScan Medicaid byl prednison předepisován dokonce častěji než metotrexát nebo etanercept.

Přestože použité údaje neobsahují informace o dávce ani o délce léčby, ze studie jasně vyplynulo, že systémové kortikosteroidy patří stále mezi nejčastěji předepisované léky u pacientů s psoriázou. Tato strategie je v rozporu se současnými terapeutickými doporučeními. Autoři upozorňují na potřebu porovnání přínosů a rizik tohoto postupu, který by lékařům i pacientům umožnil volit léčbu psoriázy na základě důkazů.

(zza)

Zdroj: Al-Dabagh A., Al-Dabagh R., Davis S. A., et al. Systemic corticosteroids are frequently prescribed for psoriasis. J Cutan Med Surg. 2014 May–Jun; 18 (3): 195–9.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#