#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Terapeutický efekt hyperbarické oxygenoterapie u psoriasis vulgaris

13. 1. 2010

Psoriáza je zánětlivá autoimunitní kožní choroba se silnou genetickou predispozicí. Vysoká morbidita je u pacientů s psoriázou výsledkem těžkých klinických průběhů a také vedlejších nežádoucích účinků léčby. V současnosti se ovšem otvírá nová možnost léčby prostřednictvím hyperbarické oxygenoterapie.

Hyperbarická oxygenoterapie (HBO2) je definována jako vdechování čistého 100% kyslíku v podmínkách zvýšeného atmosférického tlaku. Výsledkem je pak zvýšení arteriálního tlaku rozpuštěného kyslíku, což tkáním poskytuje bohaté množství kyslíku.

Americká Lékařská společnost pro podmořskou hyperbarickou medicínu dosud schválila využití HBO2 pro více než 15 indikací včetně gangrény, nekrotizujících infekcí měkkých tkání, diabetických bércových vředů, infekcí kostí, intrakraniálních abscesů, anémie a krevních ztrát nebo komplikací radiace. Shromážděné údaje prokazují, že HBO2 má protizánětlivé účinky a další pozitivní vlivy na imunitní systém, což z ní činí racionální léčebnou možnost při psoriatických placích a artritidě.

V následujícím textu jsou prezentovány dvě kazuistiky pacientů s dlouhodobou anamnézou psoriázy, u nichž vlivem HBO2 došlo k významnému zlepšení stavu.

První pacient byl muž ve věku 40 let s pustulární formou psoriázy a psoriatickou artritidou, diagnóza byla stanovena již v dětství kožní biopsií a byl sledován dermatologem. Lékařské vyšetření prokázalo erytematózní plaky na loktech, na trupu, kolem pupku, na perineu a dolních končetinách. Současně byla zjištěna spondylitida a postižení distálních interfalangeálních kloubů. Podstoupil celkem 8 cyklů HBO2 po 60 minutách, přičemž nepoužíval žádnou topickou léčbu před HBO2 ani během ní. Po terapii došlo k ústupu většiny psoriatických lézí se znatelnou úlevou od svědění a olupování. Nebyly zastiženy žádné vedlejší účinky. Po 18 měsících sledování jsou pacientovy kožní obtíže pouze velmi mírné.

Druhým pacientem byl muž ve věku 55 let, který HBO2 podstoupil pro chronické bilaterální bércové vředy a osteomyelitidu při těžké psoriáze. Jeho diagnóza byla rovněž stanovena kožní biopsií, byl sledován dermatologem a aktuálně užíval 3× denně difenhydramin a topické minerální oleje. Měl erytém a kůže svědila a olupovala se. Tento pacient podstoupil celkem 15 cyklů HBO2 po 90 minutách, přičemž již po 6 cyklech se zmíněné obtíže zmenšily a zlepšení pokračovalo s každým dalším cyklem. Rovněž nebyly zastiženy žádné vedlejší účinky.

(pes)

Zdroj:

  1. Journal of Medical Case Reports 2009, 3: 7023, doi: 10.4076/1752-1947-3-7023


Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#