#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Také děti s revmatickým onemocněním profitují z etanerceptu

23. 8. 2016

Revmatická onemocnění se bohužel netýkají pouze dospělých pacientů. Juvenilní idiopatická artritida (JIA) je definována jako postižení kloubů odpovídající revmatoidní artritidě (RA), ke kterému došlo před 16. rokem věku a trvá minimálně šest týdnů. Incidence se pohybuje kolem 2/100 000 a častěji jsou poškozené dívky. Podávání inhibitoru TNF-α − etanerceptu − pediatrickým pacientům s JIA se věnovala také práce uveřejněná na konci loňského roku v časopisu Rheumatology.

JIA patří mezi onemocnění vznikající na autoimunitním podkladě. Provází ji chronická synovitida velkých kloubů s abnormálními T-lymfocyty, časem dochází ke vzniku hypertrofického inflamatorního pannu, artritidě a deformitám. Etanercept je fúzní protein s receptorovou složkou, která váže cytokin TNF-α. Látka tak působí cíleně protizánětlivě. Kromě indikace JIA se používá například pro léčbu RA, psoriázy nebo idiopatických střevních zánětů (IBD).

Práce publikovaná v časopise Rheumatology si kladla za cíl popsat změnu aktivity onemocnění během ročního podávání etanerceptu, kromě toho se snažila vyhledat prediktivní faktory míry odpovědi. Účinnost byla hodnocena především pomocí změny skóre JADAS-71 (Juvenile Arthritis Disease Activity Score), míry excelentní odpovědi (ACR Pedi 90) a dosažení minimální aktivity onemocnění (MDA). Do sledování bylo zahrnuto celkem 496 dětí, roční léčbu dokončilo 462 z nich. Kritérií ACR Pedi 30 dosáhlo na konci sledovaného období 74 % dětí, ACR Pedi 60 69 % pacientů a ACR Pedi 90 38 % účastníků studie. U 48 % pak byla zaznamenána MDA.

Mezi nezávislé prediktory dosažení excelentní odpovědi patřila především krátká doba trvání choroby, absence současného užívání kortikosteroidů a uveitida v anamnéze. Nezávislé prediktory MDA zahrnovaly kromě neužívání kortikosteroidů také mladší věk. Práce tak ukázala, že časné nasazení etanerceptu do terapeutického schématu vede k dosažení excelentní odpovědi u signifikantní části pediatrických nemocných s JIA.

(ond)

Zdroj: Kearsley-Fleet L., Davies R., Lunt M. et al. Factors associated with improvement in disease activity following initiation of etanercept in children and young people with juvenile idiopathic arthritis: results from the British Society for Paediatric and Adolescent Rheumatology Etanercept Cohort Study. Rheumatology (Oxford) 2015 Dec 31; pii: kev434 [Epub ahead of print].

 



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#