#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Revmatoidní artritida může poněkud ztížit otěhotnění

19. 6. 2011

Ženy, které trpí revmatoidní artritidou (RA), mohou mít obtíže s otěhotněním, jak alespoň vyplývá z jedné aktuální studie. Do této studie bylo zahrnuto celkem více než 68 tisíc těhotných žen a ukázalo se, že u těch s revmatoidní artritidou trvalo početí delší dobu ve srovnání s ženami, které revmatoidní artritidu neměly.

Vědci zjistili, že 25 % žen s revmatoidní artritidou se o otěhotnění neúspěšně pokoušelo minimálně rok před vlastním početím, zatímco pouze 16 % žen bez onemocnění potřebovalo k otěhotnění takový čas. Kromě toho 10 % žen s RA se léčilo pro infertilitu ve srovnání s 8 % z druhé skupiny žen.

Není jasné, zda RA nebo léky využívané k její terapii mohou ženskou fertilitu narušovat, a zatím ani poslední studie publikovaná v březnu na toto téma neposkytla definitivní odpověď. Lékaři zdůrazňují, že ženám, které se snaží otěhotnět, je často doporučováno přerušit užívání chorobu modifikujících léků (DMARDs), jako je metotrexát, etanercept a infliximab kvůli možnému riziku vývojových vad. V důsledku toho je podle lékařů pravděpodobné, že u žen, které léčbu přeruší, dojde ke vzplanutí RA, což pak samozřejmě ovlivňuje schopnost početí.

Tato zjištění jsou postavena na údajích získaných od 68 170 dánských žen, které otěhotněly v letech 1996-2002. U 112 z těchto žen byla před otěhotněním diagnostikována RA. Když lékaři zohlednili i ostatní faktory jako věk a tělesnou hmotnost, pak ženy s RA potřebovaly o 60 % častěji než ostatní ženy k otěhotnění více než jeden rok. Ovšem u všech žen s RA byla pravděpodobnost obtížného otěhotnění pouze mírně zvýšená. Většina žen s RA je schopná otěhotnět.

(pes)

Zdroj: Jawaheer D, Zhu JL, Nohr EA, Olsen J. Time to pregnancy among women with rheumatoid arthritis. Arthritis Rheum 2011(Jun);63(6):1517-1521. doi: 10.1002/art.30327



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#