#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Psoriáza a psoriatická artritida u původních obyvatel And v Peru

10. 12. 2012

Překvapivá zjištění přináší nedávno publikovaná zpráva z výročního meetingu pracovní skupiny pro výzkum a léčbu psoriázy a psoriatické artritidy (Group for Research and Assessment of Psoriasis and Psoriatic Arthritis, GRAPPA).

Překvapivá zjištění přináší nedávno publikovaná zpráva z výročního meetingu pracovní skupiny pro výzkum a léčbu psoriázy a psoriatické artritidy (Group for Research and Assessment of Psoriasis and Psoriatic Arthritis, GRAPPA). Uvádí totiž výsledky studie popisující výskyt psoriázy a psoriatické artritidy (PsA) u původních obyvatel pohoří And žijících v Peru.

Zmiňované studie se účastnili pacienti s psoriázou a PsA, kteří byli vyšetřeni na klinice v Juliaca, Puno, v Peru, nacházející se v oblasti nadmořské výšky 3 824 m. Ke klasifikaci PsA byla použita kritéria CASPAR (ClASsification of Psoriatic ARthritis), diagnóza psoriázy byla stanovena dermatologem.

Klasifikační kritéria PsA naplnilo celkem 17 pacientů (11 mužů a 6 žen). Jeden pacient byl však evropského původu, a nebyl tedy zahrnut do následné analýzy. Z 16 původních obyvatel zahrnutých do hodnocení bylo 5 původem z oblasti Quechua a jeden z oblasti Aymara. V době první klinické návštěvy neměl žádný z pacientů s PsA pozitivní rodinnou anamnézu psoriázy nebo PsA. Všichni pacienti však vykazovali známky závažné a dlouhotrvající nemoci. U všech pacientů byl lékem volby metotrexát, 2 pacienti jsou v současné době léčeni biologickou terapií.

Na rozdíl od dosud publikovaných údajů byl u původních obyvatel pohoří And v Peru popsán jak výskyt psoriázy, tak i PsA. Nicméně k dalšímu určení fenotypu těchto poruch, stejně tak jako upřesnění role genetických a environmentálních faktorů v patogenezi těchto nemocí budou zapotřebí další studie.

(mik)

Zdroj: Toloza S. M. et al.Psoriasis and Psoriatic Arthritis in Peruvian Aborigines: A Report from the GRAPPA 2011 Annual Meeting. J Rheumatol.2012 Nov; 39 (11): 2216–9; doi: 10.3899/jrheum.120828.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#