#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Protein S100A9 by mohl být prediktivním biomarkerem odpovědi na léčbu revmatoidní artritidy etanerceptem a metotrexátem

16. 2. 2015

Zvýšená exprese proteinu S100A9 v periferních mononukleárních lymfocytech a v séru pacientů s revmatoidní artritidou souvisí s odpovědí na léčbu kombinací etanercept/metotrexát. Tuto souvislost nevykazují zánětlivé parametry ani autoprotilátky. Jde o zajímavý potenciální biomarker terapeutické odpovědi.

Identifikace prediktivních biomarkerů odpovědi na konkrétní farmakoterapii by mohla přispět k optimalizaci léčby revmatoidní artritidy (RA). Francouzští autoři proto monitorovali proteiny rodiny S100 v séru pacientů s RA v závislosti na odpovědi na léčbu kombinací etanercept/metotrexát.

V séru a v periferních mononukleárních leukocytech pacientů odebraných před zahájením léčby hodnotili přítomnost proteinů S100A8 a A100A9 pomocí relativní hmotnostní spektrometrie, a to zvlášť u skupiny s odpovědí a bez odpovědi na léčbu. Výsledky byly poté potvrzeny pomocí absolutní kvantifikace S100A8, S100A9 a kalprotektinu (heterodimer S100A8/S100A9) metodou ELISA.

Výsledky ukázaly významnou akumulaci proteinu S100A8 a S100A9 v periferních mononukleárech pacientů s odpovědí na léčbu. V séru těchto pacientů byla zjištěna nadměrná exprese pouze proteinu S100A9. Metoda ELISA tyto výsledky potvrdila a ukázala podobnou míru exprese proteinu S100A8 a kalprotektinu v séru pacientů s odpovědí i bez odpovědi na léčbu. S odpovědí na léčbu nekorelovaly zánětlivé parametry ani autoprotilátky.

Autoři, kteří své výsledky publikovali v prosinci 2014, došli k závěru, že protein S100A9 by mohl být u pacientů s revmatoidní artritidou zajímavým prediktivním markerem terapeutické odpovědi na kombinaci etanercept/metotrexát.

(zza)

Zdroj: Obry A., Lequerré T., Hardouin J., et al. Identification of S100A9 as Biomarker of Responsiveness to the Methotrexate/Etanercept Combination inRheumatoid Arthritis Using a Proteomic Approach. PloS One. 2014 Dec 29; 9 (12): e115800



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#