#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prolaktin by mohl bránit úbytku chrupavky u revmatoidní artritidy

18. 11. 2013

Experimentální studie ukázaly příznivé působení prolaktinu proti apoptóze chondrocytů při zánětlivém postižení kloubů. Mohlo by jít o terapeutickou možnost, jak předejít úbytku chrupavky u revmatoidní artritidy.

Experimentální studie ukázaly příznivé působení prolaktinu proti apoptóze chondrocytů při zánětlivém postižení kloubů. Mohlo by jít o terapeutickou možnost, jak předejít úbytku chrupavky u revmatoidní artritidy.

Chondrocyty jsou jedinými buňkami, které tvoří chrupavku a jejich apoptóza u zánětlivých kloubních onemocnění, jako je revmatoidní artritida, vede ke ztrátě chrupavky. Zabránit apoptóze chondrocytů se tedy jeví jako potenciální terapeutický cíl. U revmatoidní artritidy byla zjištěna zvýšená hladina prolaktinu, i když její úloha při této chorobě zůstávala nejasná.

V srpnu 2013 byly v časopise Journal of Clinical Investigation publikovány výsledky experimentálního výzkumu na toto téma. Ukázaly, že prolaktin in vitro inhibuje apoptózu chondrocytů, která byla navozena směsí prozánětlivých cytokinů (TNF-α, IL-1ß a IFN-γ). In vivo vedla léčba prolaktinem k prevenci apoptózy chondrocytů navozené injekcí prozánětlivých cytokinů do kolenních kloubů potkanů, zatímco u myší bez receptorů pro prolaktin nebyl proapoptický účinek cytokinů inhibován. U potkaního modelu zánětlivé artritidy vedla hyperprolaktinémie ke zmírnění apoptózy chondrocytů, snížení exprese prozánětlivých cytokinů, ke zmírnění tvorby pannu, eroze kosti, otoku kloubu a bolesti.

Tyto výsledky odhalily protektivní vliv prolaktinu proti apoptóze chondrocytů vyvolané zánětem a ukazují na terapeutický potenciál hyperprolaktinémie při zmírnění trvalého poškození kloubů a zánětu u revmatoidní artritidy.

(zza)

Zdroj: Adán N. et al. Prolactin promotes cartilage survival and attenuates inflammation in inflammatory arthritis. J Clin Invest. 2013 Aug 1; pii: 69485; doi: 10.1172/JCI69485. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#