#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Program cvičení je přínosem v léčbě anyklozující spondylitidy i v éře biologické léčby

27. 5. 2014

Přehled nejnovější publikované literatury ukázal, že fyzioterapie má svůj zásadní přínos v terapii ankylozující spondylitidy (AS) i dnes, kdy je k dispozici biologická léčba. Součástí léčby pacientů s AS by měla být edukace na skupinových lekcích cvičení vedených fyzioterapeutem s následným monitorovaným programem cvičení doma a kardiovaskulární trénink.

Biologická léčba zásadním způsobem zlepšila možnost zmírnění projevů a příznaků AS. Italští autoři se pokusili zhodnotit, zda má cvičení, které doposud tvoří základ terapie této choroby, své místo i v éře moderní farmakoterapie. Provedli průzkum literatury věnované fyzioterapii AS publikované v období červenec 2010 až listopad 2013 a v 15 studiích analyzovali interakce mezi biologickou léčbou a cvičením.

Výsledky potvrdily přínos multimodálního přístupu, i když dosud nebyl validován žádný specifický protokol cvičení. Byl potvrzen přínos skupinových lekcí vedených fyzioterapeutem s následným cvičením doma a význam i bezpečnost kardiovaskulárního tréninku. Přínos lázeňských programů cvičení, McKenziovy, Heckscherovy a Pilatesovy metody, je třeba ještě ověřit v randomizovaných kontrolovaných studiích.

Tento průzkum literatury prokázal, že program cvičení je využitelný u stabilizovaných pacientů s AS, zlepšuje výsledky léčby a má své významné místo i v éře biologické léčby.

(zza)

Zdroj: Giannotti E., Trainito S., Arioli G., et al. Effects of physical therapy for the management of patients with ankylosing spondylitis in the biological era. Clin Rheumatol. 2014 May 7. [Epub ahead of print]; doi: 10.1007/s10067-014-2647-6



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#