#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přežití, komorbidita a poškození kloubů 11 let po studii COBRA, týkající se kombinované terapie v časných fázích RA

26. 9. 2010

U revmatoidní artritidy (RA) neexistuje moc studií, které hodnotí dlouhodobou mortalitu. Autoři následující studie však uvažují, že RA ke zvýšené mortalitě vést může, pravděpodobně v důsledku kardiovaskulárních chorob vázaných k zánětu. A z toho důvodu se jeví jako důležité, zda léčba povede kromě zlepšení kloubních příznaků také ke zlepšení mortality.

Následující text se věnuje studii COBRA (Combinatie therapie Bij Rheumatoide Artritis), která byla zahájena již v roce 1993. Jednalo se o iniciální randomizovanou studii trvající 56 týdnů, v níž pacienti s RA trvající méně než 2 roky dostávali kombinaci snižujících se dávek prednisolonu (vstupně 60 mg, lék byl postupně během 40 týdnu vysazen), metotrexátu v dávce 7,5 mg týdně a 2 g sulfasalazinu (SSZ) denně. Tato skupina pak byla srovnána s kontrolní skupinou, kde pacienti užívali pouze samotný SSZ.

Původně se studie účastnilo celkem 155 pacientů, od 152 z nich mají autoři dlouhodobé údaje (tedy od 76 pacientů na kombinované terapii a 79 pacientů užívajících SSZ). Ačkoliv výsledek není statisticky signifikantní, byla zjištěna nižší mortalita u pacientů léčených kombinací preparátů (6 vs. 12 úmrtí).

Co se týče jednotlivých obtíží, ve skupině s kombinovanou terapií byla častější hypertenze, ale u ostatních přidružených nemocí (diabetes, osteoporóza, glaukom, katarakta, kardiovaskulární choroby či fraktury) nebyl mezi oběma skupinami zaznamenán prokazatelný rozdíl. U žádného z pacientů nedošlo k rozvoji avaskulární nekrózy.

U pacientů léčených samotným SSZ byla častěji přítomna hypercholesterolemie a infekční a nádorová postižení. Progresi erozí bylo obtížné hodnotit, nicméně u skupiny léčené kombinovanou terapií byl efekt výraznější. Autoři uzavírají, že dle zjištění studie se zdá, že kombinovaná terapie vede ke zlepšení mortality a kloubního poškození.

(pes)

Zdroj:

  1. Ann Rheum Dis. 2010; 69: 807–812.


Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#