#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poruchy spánku u pacientů s ankylozující spondylitidou

25. 5. 2012

Průřezová studie provedená v Maroku ukázala vysoký výskyt poruch spánku, deprese a anxiety u pacientů s ankylozující spondylitidou (AS).

Průřezová studie provedená v Maroku ukázala vysoký výskyt poruch spánku, deprese a anxiety u pacientů s ankylozující spondylitidou (AS). Vzhledem k tomu, že každá z těchto poruch se vyskytuje u více než poloviny pacientů, je třeba se při diagnostice a léčbě AS zaměřit také na tyto aspekty nemoci.

Marocká studie hodnotila prevalenci poruch spánku u pacientů s AS, které jsou dány především probouzením během noci z důvodu zánětlivé bolesti. Cílem studie bylo i posouzení souvislosti poruch spánku s klinickými a biologickými parametry nemoci, psychickým stavem a kvalitou života pacientů.

Do studie bylo zařazeno 110 pacientů splňujících upravená Newyorská kritéria pro AS. Poruchy spánku byly hodnoceny pomocí čtvrté položky Hamiltonovy škály úzkosti (Hamilton Anxiety Scale), psychický stav pomocí Nemocniční škály úzkosti a deprese (Hospital Anxiety and Depression Scale) a kvalita života podle krátkého formuláře SF-36.
Poruchy spánku byly zjištěny u 64,5 % účastníků, deprese u 55,5 % a úzkost u 60,9 %. Poruchy spánku byly častější u pacientů s vyšší závažností bolesti, vyšší aktivitou choroby a větším fyzickým omezením. Rovněž byla zjištěna souvislost mezi poruchami spánku a přítomností deprese, úzkosti a nízkého skóre kvality života. Nezávislými rizikovými faktory, které souvisely s poruchami spánku, byly podle multivariantní logistické regresní analýzy bolest (poměr šancí [OR] = 1,019) a deprese (OR = 1,304).

Tato studie potvrdila vysoký výskyt poruch spánku u pacientů s AS, který je ovlivněn zejména intenzitou bolesti a přítomností deprese. Ukázala tak potřebu léčby bolesti a deprese u těchto pacientů.

(zza)

Zdroj: Hakkou J., Rostom S., Mengat M., et al. Sleep disturbance in Moroccan patients with ankylosing spondylitis: Prevalence and relationships with disease-specific variables, psychological status and quality of life. Rheumatol Int. 2012 Mar 24. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#