#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pacienti s revmatoidní artritidou podléhají častěji revmatoidní kachexii

30. 7. 2009

Přibližně 20 % pacientů s RA mírného stupně trpí zároveň revmatoidní kachexií s dyslipidemií, jak oznamují švédští vědci v březnové online verzi odborného časopisu Arthritis Research & Therapy.

Přibližně 20 % pacientů s RA mírného stupně trpí zároveň revmatoidní kachexií s dyslipidemií, jak oznamují švédští vědci v březnové online verzi odborného časopisu Arthritis Research & Therapy.

Dr. Ann-Charlotte Elkan z univerzitní nemocnice ve Stockholmu a její kolegové se zabývají studiem možných faktorů, které by ke kachexii při onemocnění RA vedly. Do své studie zařadili 80 pacientů s RA a mediánem trvání nemoci 6 roků.

Metabolické změny u RA jsou zodpovědné za revmatoidní kachexii

V patogenezi revmatoidní kachexie se uplatňuje nadměrná produkce TNF-alfa, která vede k vystupňovanému katabolismu bílkovin a zvýšení bazálního metabolismu. Dochází tak k rychlému úbytku svalové hmoty a zvýšenému ukládání tuku v oblasti břicha. S metabolickými změnami stoupá riziko kardiovaskulárních onemocnění i frekvence dalších přidružených chorob.

Vyšší proaterogenní parametry byly nalezeny u pacientů s revmatoidní kachexií

V souboru pacientů zahrnutých do švédské studie byla revmatoidní kachexie pozorována u 18 % žen a u 26 % mužů. Tato skupina pacientů měla signifikantně vyšší celkový cholesterol a LDL a sklon k vyšším hladinám oxidovaných LDL a stejně tak se u nich prokázal nižší stupeň ateroprotektivních protilátek proti fosforylcholinu (anti-PC). Pacienti měli také častěji hypertenzi (69 %) a metabolický syndrom (25 %) než ostatní nemocní s RA bez revmatoidní kachexie.

Protektivní anti-PC se zvyšují po dietě středozemního typu

Vědci zjistili, že pacienti měli vyšší dietní příjem saturovaných tuků, což částečně korelovalo se skladbou mastných kyselin v tukové tkáni a bylo to plně v souladu s aktivitou nemoci. Ukázalo se, že dieta na bázi středozemní stravy je spojená s větší ochranou proti kardiovaskulárním chorobám, protože zvyšuje hladiny anti-PC.

V závěru autoři uvádí, že jsou tyto nové poznatky důležité pro diagnózu revmatoidní kachexie. Jde o stav, který je stále přehlížen, ačkoliv je významně asociován s rizikovými faktory pro vývoj kardiovaskulárních nemocí.

(pum)

Zdroje: Elkan A-C, Arthritis Res Ther 2009; 11:R37.
Metsios G.S., Ann.Rheum.Dis., 67, 2008, č. 1, s. 70–73.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#