#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pacienti s revmatoidní artritidou mají zvýšené riziko hluboké žilní trombózy

1. 1. 2013

Studie případů a kontrol zahrnující téměř 26 000 osob ukázala statisticky významnou souvislost mezi revmatoidní artritidou a hlubokou žilní trombózou.

Studie případů a kontrol zahrnující téměř 26 000 osob ukázala statisticky významnou souvislost mezi revmatoidní artritidou (RA) a hlubokou žilní trombózou. Možným vysvětlením této souvislosti je dysfunkce endotelu a narušená koagulace u osob s chronickým zánětem.

Cílem studie provedené na Tchaj-wanu bylo porovnat riziko hluboké žilní trombózy u populace s RA a u obecné populace. Do studie bylo zahrnuto 5 193 pacientů s hlubokou žilní trombózou a 20 772 odpovídajících kontrol z databáze Longitudinal Health Insurance Database 2000. Byla použita logistická regresní analýza k odhadu poměru šancí (OR), že u případů vs. u kontrol byla dříve diagnostikována RA.

Podle výsledků publikovaných v prosinci 2012 byla RA diagnostikována u 0,9 % všech zahrnutých jedinců. U pacientů s hlubokou žilní trombózou byla pravděpodobnost předchozí diagnózy RA 1,5 %, zatímco u kontrol pouze 0,8 %. Poměr šancí (OR), že osoba s hlubokou žilní trombózou měla dříve diagnostikovanou RA, byl 1,92, 95% interval spolehlivosti (CI) 1,46–2,53, p < 0,001. Tento poměr zůstal statisticky významný i po úpravě na vliv těhotenství, prodělaných zlomenin, hospitalizací, operací, rakoviny, zánětlivých střevních onemocnění, srdečních selhání, hypertenze, diabetu, ischemické choroby srdeční, dyslipidémie a onemocnění ledvin (OR = 1,88, 95% CI 1,42–2,58, p < 0,001).

Přestože je třeba potvrdit získané výsledky v dalších studiích, měly by vést lékaře k větší pozornosti věnované minimalizaci rizika hluboké žilní trombózy u pacientů s RA.

(zza)

Zdroj: Kang J. H., Keller J. J., Lin Y. K., et al. A population-based case-control study on the association between rheumatoid arthritis and deep vein thrombosis. J Vasc Surg. 2012 Dec; 56 (6): 1642–1648.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#