#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Osteonekróza čelisti po extrakci zubu u ženy léčené metotrexátem, prednisonem a bisfosfonáty

14. 4. 2015

U 68leté ženy s revmatoidní artritidou (RA) léčenou metotrexátem a prednisonem, která užívala bisfosfonáty z důvodu osteoporózy, došlo po extrakci zubu k rozvoji osteonekrózy čelisti. Kortikosteroidy a imunosupresiva významně zvyšují riziko této komplikace léčby bisfosfonáty.

Pacientka se dostavila v lednu 2014 na oddělení kraniofaciální chirurgie z důvodu obtížného otevírání úst, trismu, horečky a bolesti hlavy. Od roku 1993 byla léčena pro RA solemi zlata, metotrexátem, leflunomidem a prednisolonem. Od roku 2005 užívala z důvodu mnohočetných vertebrálních zlomenin vzniklých v důsledku těžké osteoporózy kalcium, vitamin D a kyselinu ibandronovou. V březnu 2013 podstoupila extrakci zubu z důvodu abscesu. Před přijetím do nemocnice užívala injekčně amoxicillin a kyselinu klavulanovou. Vyšetření ukázalo mandibulární absces v místě extrakce zubu s otokem a zarudnutím na pravé straně a silnou bolest při otvírání úst. Podle výsledků zobrazovacích vyšetření (orthopantomografie a CT) byla diagnostikována osteonekróza v okolí místa extrakce zubu, která se šířila k sousednímu moláru. Magnetická rezonance ukázala temporální absces v horní čelisti se šířením do temporální fascie.

Po 2 dnech bylo provedeno chirurgické vyčištění nekrotické kosti v oblouku mandibuly a extrakce druhého moláru. Absces temporální fascie byl drénován temporální incizí. Mikrobiologické vyšetření ukázalo přítomnost aktinomycet s rezistencí na amoxicillin a kyselinu klavulanovou. Chirurgická rána nebyla uzavřena a byly prováděny výplachy chlornanem sodným. Dosavadní antibiotická léčba byla nahrazena (meropenem 2 g a metronidazolem 500 mg denně). Po 3 týdnech byla pacientka propuštěna z nemocnice s následnými měsíčními kontrolami. Po 3 měsících došlo k úplnému vyhojení infekce.

Osteonekróza čelisti je vzácná život ohrožující nežádoucí příhoda popsaná při léčbě bisfosfonáty. Tato kazuistika poukazuje na nutnost screeningu této komplikace u pacientů, kteří mají předepsané bisfosfonáty spolu s kortikosteroidy nebo imunosupresivy nebo podstoupí zákrok v orofaciální oblasti.

(zza)

Zdroj: Manzon L., Ettorre E., Viscogliosi G., et al. Bisphosphonate therapy and osteonecrosis of the jaw complicated with a temporal abscess in an elderly woman with rheumatoid arthritis: a case report. Clin Interv Aging. 2014 Aug 25; 9: 1409–13. doi: 10.2147/CIA.S67726. eCollection 2014.

 



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#