#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odpověď na léčbu revmatoidní artritidy je horší u pacientů s nadváhou a obezitou

14. 4. 2015

Nadváha v době diagnózy revmatoidní artritidy (RA) snižuje šanci na dosažení dobré odpovědi na léčbu v časné fázi onemocnění.

Švédští autoři se pokusili zhodnotit, zda nadváha či obezita ovlivňují snížení aktivity choroby a zmírnění bolesti v časné fázi léčby RA. Využili data z populační studie EIRA (Epidemiological Investigation of risk factors for Rheumatoid Arthritis), která proběhla v letech 2006–2009 a zahrnovala 495 pacientů, a zařadili případy, které byly nadále sledovány v registru Swedish Rheumatology Quality Register. V době diagnózy užívalo 93 % pacientů chorobu modifikující léky (86 % metotrexát). Byla hodnocena šance na dosažení dobré odpovědi na léčbu po 3 a 6 měsících sledování. Odpověď na léčbu byla hodnocena podle kritérií EULAR (nízká aktivita choroby DAS-28 < 3,2, remise DAS-28 < 2,6) a podle odeznění bolesti (skóre na vizuální analogové škále ≤ 20mm).

Výsledky ukázaly významnou souvislost mezi body mass indexem (BMI) a změnou aktivity choroby i zmírněním bolesti po 3 i 6 měsících. Pacienti s BMI ≥ 25 kg/m2 měli po 6 měsících o 51 % nižší pravděpodobnost dosažení nízké aktivity choroby a o 42 % nižší pravděpodobnost dosažení remise než pacienti s normální hmotností. Podobné výsledky byly zjištěny i po 3 měsících, kdy byla u pacientů s nadváhou a obezitou také zjištěna nižší pravděpodobnost dosažení odeznění bolesti.

Autoři došli k závěru, že pacienti s nově diagnostikovanou RA, kteří mají nadváhu nebo obezitu, mají nižší šanci dosáhnout kontroly onemocnění.

(zza)

Zdroj: Sandberg M. E., Bengtsson C., Kallberg H., et al. Overweight decreases the chance of achieving good response and low disease activity in early rheumatoid arthritis. Ann Rheum Dis. 2014 Nov; 73 (11): 2029–33. doi: 10.1136/annrheumdis-2013-205094. Epub 2014 May 12.

 



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#