#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nízkodávkovaná dlouhodobá terapie revmatoidní artritidy prednisonem – výsledky randomizované klinické studie CAPRA-2

23. 6. 2012

Účinností a bezpečností nízkodávkované dlouhodobé terapie prednisonem s novým modifikovaným uvolňováním (MR) v terapii revmatoidní artritidy (RA) se zabývala studie německých autorů.

Účinností a bezpečností nízkodávkované dlouhodobé terapie prednisonem s novým modifikovaným uvolňováním (MR) v terapii revmatoidní artritidy (RA) se zabývala studie německých autorů. Jejich výsledky pak byly publikovány v květnovém on-line vydání časopisu Annals of Rheumatic Diseases.

V této dvanáctitýdenní, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studii byli pacienti s aktivní RA (n = 350) randomizováni v poměru 2:1 k užívání 5 mg prednisonu s modifikovaným uvolňováním (MR) nebo k užívání placeba v jedné večerní denní dávce. Tuto terapii užívali jako dodatkovou terapii ke své již zavedené léčbě chorobu modifikujícími léky (DMARD). Primárním cílem studie bylo stanovit procento pacientů, u kterých došlo k 20% zlepšení příznaků a symptomů RA podle kritérií American College of Rheumatology (tzv. odpověď ACR20) ve 12. týdnu. Stejně tak byly hodnoceny změny týkající se ranní bolesti, trvání ranní ztuhlosti, skóre DAS 28 (28-joint Disease Activity Score) a se zdravím spojené kvality života.

Terapie MR prednisonem v kombinaci s DMARD vedlo k lepší odpovědi stran ACR20 (48 % vs. 29 %, p < 0,001) a ACR50 (22 % vs. 10 %, p < 0,006) i významnějšímu zlepšení stran ranní ztuhlosti (55 % vs. 35 %, p < 0,002) ve 12. týdnu, než tomu bylo u kombinace placeba s DMARD. Signifikantně vyšší pokles závažnosti RA (dle DAS 28, p < 0,001) a únavy (dle skóre Functional Assessment of Chronic Illness Therapy-Fatigue, p = 0,003), stejně tak jako významnější zlepšení s pohybovou výkonností související kvality života (dle SF-36, p < 0,001) bylo ve 12. týdnu pozorováno v případě terapie MR prednisonem ve srovnání s placebem. Výskyt nežádoucích účinků byl podobný v obou skupinách – 43 % ve skupině s MR prednisonem a 49 % ve skupině s placebem.

Přidání nízkodávkované terapie MR prednisonem k již zavedené terapii DMARD vedlo dle výše uvedených zjištění k rychlému a významnému zlepšení příznaků a symptomů RA.

(mik)

Zdroj: Buttgereit F. et al. Low-dose prednisone chronotherapy for rheumatoid arthritis: a randomised clinical trial (CAPRA-2). Ann Rheum Dis. Publikováno on-line 5. května 2012; doi: 10.1136/annrheumdis-2011-201067



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#