#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nepřetržitý efekt etanerceptu u pacientů s těžkou ankylozující spondylitidou

5. 8. 2012

Mezinárodní studie SPINE byla zaměřena na jedince s aktivní a těžkou ankylozující spondylitidou, u kterých selhala standardní antirevmatická léčba. Jedním z dalších výstupů studie bylo hodnocení dlouhodobé účinnosti etanerceptu u těchto pacientů.

Mezinárodní studie SPINE byla zaměřena na jedince s aktivní a těžkou ankylozující spondylitidou, u kterých selhala standardní antirevmatická léčba. Jedním z dalších výstupů studie bylo hodnocení dlouhodobé účinnosti etanerceptu u těchto pacientů. Studie byla původně randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná a trvala 12 týdnů. 77 pacientů, kteří ji dokončili, pak absolvovalo 12týdenní open-label prodloužení studie a dostávali dále etanercept v dávce 50 mg jednou týdně subkutánně. Část pacientů (skupina etanercept/etanercept) tedy dostala etanercept celkově po dobu 24 týdnů (n = 38) a část pacientů (skupina placebo/etanercept) původně dostala placebo a v 12týdenním prodloužení etanercept (n = 39).

Hodnoceno bylo skóre BASDAI (Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index). Na konci prodloužení studie bylo skóre BASDAI ve skupině etanercept/etanercept ve srovnání se snížením, které bylo pozorováno v zaslepené první části studie, ještě dále redukováno (průměrná změna –37,6 na konci prodloužení oproti –27,4 na konci dvojitého zaslepení, obojí vztaženo k hodnotě při zahájení studie). Průměrné BASDAI skóre se také zlepšilo ve skupině placebo/etanercept ve chvíli, kdy bylo zahájeno podávání etanerceptu. Podobné výsledky byly pozorovány také u skóre BASFI (Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index) a BASMI (Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index). Ve skupině placebo/etanercept se celkově hodnocená bolest zad snížila na podobnou úroveň, jaké bylo dosaženo u skupiny s etanerceptem v původní dvojitě zaslepené studii. Ve skupině etanercept/etanercept se dále snižovaly hladiny bolesti při dlouhodobé 24týdenní léčbě.

I přes zlepšení symptomů a hodnot zánětlivých markerů, které bylo pozorováno krátce po zahájení podávání etanerceptu jednou týdně, nebyl v hodnocení pacientů pozorován význačný plató efekt. Symptomy těžké a pokročilé aktivní ankylozující spondylitidy se dále zlepšovaly po dobu až 24 týdnů.

(eza)

Zdroj: Dougados M. et al. Continuous efficacy of etanercept in severe and advanced ankylosing spondylitis: results from a 12-week open-label extension of the SPINE study. Rheumatology (Oxford), publikováno on-line: 30. května 2012; doi: 10.1093/rheumatology/kes125



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#