#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nadváha snižuje účinnost antiTNF přípravků v léčbě axiální spondyloartritidy

17. 3. 2014

Účinnost antiTNF léků u axiální spondyloartritidy je nižší u žen a u osob s nadváhou a obezitou. Plyne to z retrospektivní italské studie.

Do studie bylo zařazeno 170 pacientů s aktivní axiální spondyloartritidou definovanou dle skóre BASDAI ≥ 4, kteří užívali adalimumab, etanercept nebo infliximab. Pacienti byli rozděleni do skupiny s normální hmotností (BMI < 25 kg/m2), s nadváhou (BMI 25–30 kg/m2) a s obezitou (BMI ≥ 30 kg/m2). Primárním sledovaným parametrem byl podíl pacientů se zlepšením BASDAI o 50 % (BASDAI50) oproti původnímu stavu po 12 měsících léčby.

BASDAI50 dosáhlo 67,8 % mužů a 46,2 % žen (p = 0,01). Podíl pacientů s dosažením BASDAI50 byl nejvyšší ve skupině s normální tělesnou hmotností (72,8 %), ve skupině s nadváhou dosahoval jen 54,5 %, a ve skupině s obezitou dokonce jen 30,4 % (p < 0,001). Logistická regresní analýza ukázala, že nejvýznamnějšími nezávislými prediktory absence odpovědi na léčbu (nedosažení BASDAI50) jsou ženské pohlaví a BMI ≥ 30 kg/m2.

Nadváha/obezita by mohla být modifikovatelným faktorem při snaze zvýšit účinnost antiTNF léčby u pacientů s axiální spondyloartritidou.

(zza)

Zdroj: Gremese E., Bernardi S., Bonazza S., et al. Body weight, gender and response to TNF-α blockers in axial spondyloarthritis. Rheumatology (Oxford). 2014 Jan 9. [Epub ahead of print].



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#