#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Magnetická rezonance při spondylartritidě

26. 9. 2010

Využití magnetické rezonance patří spolu s terapií blokátory TNF-alfa mezi nejvýznamnější pokroky na poli výzkumu spondylartritid (SpA) v posledních 15 letech. Pro pochopení patogeneze nemoci mělo hlavní přínos MRI zobrazení jak axiálního, tak periferního skeletu, zejména pak sledování obou sakroiliakálních kloubů a páteře.

V posledních měsících bylo publikováno několik studií týkajících se senzitivity MRI ve velmi časných fázích zánětlivých bolestí dolní části zad a možností, jak pomocí MRI monitorovat krátkodobou účinnost biologické léčby v těchto časných fázích. Nová klasifikační kritéria ASAS pak již MRI zahrnují jako podstatný nástroj časné diagnostiky, a minulý rok byla dokonce publikována ASAS příručka.

Toto zvýšené využívání MRI ve výzkumu i v klinické sféře pak logicky směřuje také ke standardizaci MRI definic. Studie týkající se páteře u SpA potvrdily diagnostický prospěch MRI, díky níž mohou být identifikovány léze vysoce specifické pro SpA. Ty pak mohou mít zejména prognostický význam. Potenciálně užitečnými nástroji pro zhodnocení axiálního či periferního postižení u pacientů s SpA mohou být také nové MRI technologie jako celotělová MRI a PET. Cílem velmi aktuálního souhrnu je sjednotit nejaktuálnější publikovaná data a nabídnout zhodnocení jejich závěrů.

Pomocí MRI vyšetření při krátce trvajících zánětlivých bolestech zad bylo zjištěno, že nemoc u části pacientů začíná současně v bederní páteři a sakroiliakálních kloubech, a bylo potvrzeno, že je MRI zobrazení spolehlivou metodou ke zhodnocení účinnosti biologické léčby v časné fázi axiální formy SpA. Nová ASAS klasifikační kritéria mohou být aplikována v přítomnosti i při absenci radiografických abnormalit sakroiliakálních kloubů.

(pes)

Zdroj:

  1. Helena Marzo-Ortega, Curr Opin Rheumatol. 2010; 22 (4): 381–387.


Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#