#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lze použít etanercept i v případech, kde selhal infliximab?

19. 9. 2011

Tumor necrosis factor alfa (TNF alfa) je klíčovým zánětlivým cytokinem v etiopatogenezi revmatoidní artritidy. Zavedení anti-TNF terapie proto vedlo k dramatickým změnám v léčbě těžkých forem revmatoidní artritidy.

Tumor necrosis factor alfa (TNF alfa) je klíčovým zánětlivým cytokinem v etiopatogenezi revmatoidní artritidy. Zavedení anti-TNF terapie proto vedlo k dramatickým změnám v léčbě těžkých forem revmatoidní artritidy. Zajímavá práce věnovaná problematice anti-TNF terapie u pacientů s revmatoidní artritidou byla publikovaná v červnu v on-line vydání časopisu Modern Rheumatology.

Japonští autoři ve své práci provedli retrospektivní analýzu 39 pacientů s revmatoidní artritidou, kteří neodpověděli optimálně na terapii infliximabem. Autoři studie proto srovnávali odpověď pacientů na jiný anti-TNF přípravek, v tomto případě etanercept (n = 16) nebo tocilizumab (n = 23). Aktivita nemoci byla hodnocena pomocí skóre DAS28-CRP (Disease Activity Score 28-CRP), SDAI (Simplified Disease Activity Index) a CDAI (Disease Activity Index).

Celkem 24 pacientů podstoupilo 48týdenní terapii tocilizumabem a 15 pacientů terapii etanerceptem. V obou léčených skupinách ukončil jeden pacient terapii z důvodu chybějící odpovědi na dané léčivo. V průběhu studie však nebyl zaznamenán žádný závažnější nežádoucí účinek. Stejně tak žádný pacient nemusel léčbu ukončit kvůli nežádoucímu účinku.

Po převedení pacientů na etanercept nebo tocilizumab došlo po 48 týdnech terapie k signifikantnímu poklesu DAS28-CRP, SDAI, a CDAI ve srovnání s hodnotami při vstupu do studie. Tyto výsledky naznačují příznivý bezpečnostní profil léčiva i jeho dobrou toleranci. Převedení pacientů na etanercept nebo ev. na tocilizumab tak může být podle výsledků této studie další terapeutickou možností u pacientů s revmatoidní artritidou, kteří neodpověděli na terapii infliximabem.

(mik)

Zdroj: Wakabayashi H, et al. Which subgroup of rheumatoid arthritis patients benefits from switching to tocilizumab versus etanercept after previous infliximab failure? A retrospective study. Mod Rheumatol. Publikováno on-line 28. června 2011. DOI: 10.1007/s10165-011-0485-9



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#